Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kelemenovy mistrovské starosti: Na kterou disciplínu se před olympiádou zaměří?

Brno - Po nečekaném zisku titulu mistra Evropy řeší dráhový cyklista Pavel Kelemen dilema, zda preferovat úspěšný keirin, nebo pokračovat ve sprintu. V obou rychlostních disciplínách může čtyřiadvacetiletý jezdec závodit pouze na olympijských hrách nebo mistrovství světa či Evropy, kde je program rozložen do více dnů, a má tak prostor na odpočinek. Při dvoudenních Světových pohárech se však síly tříštit nedají.

Pavel Kelemen (vpravo)
zdroj: ISIFA

"Chtěl jsem se před olympiádou soustředit jen na sprint, ten mi ale na evropském šampionátu v Grenchenu nevyšel podle představ. Doplatil jsem na zaváhání a skončil až jedenáctý. A uspěl jsem v keirinu, kde jsem titul rozhodně nečekal. Nyní jsem rozpolcený, které disciplíně mám dát přednost," uvedl Kelemen. V současnosti se v neoficiálním žebříčku dostal do olympijské nominace v obou disciplínách. Do nominace se budou započítávat ještě nadcházející tři Světové poháry a březnové mistrovství světa v Londýně.

Na nejbližším závodu na přelomu října a listopadu v Cali bude Kelemen startovat společně s Adamem Ptáčníkem pouze ve sprintu, do keirinu zasáhne Tomáš Bábek. Trenér českých dráhařů Petr Klimeš má jasno. "Kelemenovou předností je, že se ve sprintu dokáže prosadit v úvodní kvalifikaci na letmých 200 metrů, což je výrazná výhoda při nasazování do dalších kol. Kdežto keirin je více loterií. Proto se určitě před olympiádou v Riu zaměříme na sprint, kde máme dokonce naději na nominaci dvou sprinterů. Na potřebné body by kromě Kelemena mohl dosáhnout i Ptáčník," řekl Klimeš.

Také držitel bronzové medaile v závodě na kilometr s pevným startem Robin Wagner vidí svou budoucnost ve sprintu, případně v keirinu. "S medailí v Grenchenu jsem nepočítal. Pomýšlel jsem maximálně na páté místo. Výsledek mě proto příjemně překvapil. Ale kilometr je jen okrajovou disciplínou a do příštího olympijského cyklu už počítám se změnou," uvedl Wagner.

Je nám líto, video expirovalo.
Kelemen je blízko účasti na olympijských hrách

Dráhařům pomohlo soustředění v Grenchenu

Českým dráhařům pomohlo k úspěchům na mistrovství Evropy krátké soustředění na novém velodromu v Grenchenu, který má oproti jiným okruhům kratší zatáčky. "Tomu jsem přizpůsobil taktiku, neboť jsem věděl, že se dá vyhrát při dodržení ideální stopy i z první pozice. Ve finále keirinu mě Tomáš Bábek pustil na druhé místo za vodící dernu. Posledního půldruhého kola jsem už jel na první pozici, kterou jsem udržel až do cíle," komentoval Kelemen svůj úspěch, který ještě neměl čas oslavit.

Stačil jen chvíli posedět s rodiči a přáteli. Už v neděli sprinteři odlétají do Kolumbie a před Kelemenem stojí po životním úspěchu další velká výzva. "Chci uspět co nejlépe nejen v nadcházejících Světových pohárech. Pomýšlím na úspěch na olympiádě v Riu a na případný zisk medaile. Tomu nyní vše podřídím," řekl Kelemen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články