Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kelemen dojel v keirinu jedenáctý, Bláha s Hačeckým neuspěli

Londýn – Dráhový cyklista Pavel Kelemen skončil na mistrovství světa v keirinu jedenáctý. Druhý titul v Londýně po triumfu v závodu na kilometr s pevným startem získal německý cyklista Joachim Eilers, jenž ve finiši předčil Novozélanďana Edwarda Dawkinse o pouhé dvě tisíciny vteřiny. Madison nevyšel podle představ Martinu Bláhovi s Vojtěchem Hačeckým, kteří dojeli osmí. Titul slavilo hvězdné britské duo Bradley Wiggins, Mark Cavendish. Omnium žen vyhrála domácí Laura Trottová, sprint ovládla v čínském finále Čung Tchien-š'.

Pavel Kelemen (vpravo)
zdroj: ISIFA

Čtyřiadvacetiletý Kelemen sice nedosáhl na postup v úvodním kole, ale ovládl opravnou jízdu, v níž byl jedním z jeho soupeřů i Adam Ptáčník. Ten byl diskvalifikován. "Necítil jsem se špatně, dalo se do toho slušně šlápnout. Jenže první jízdu jsem úplně nevychytal. Když se mi otevřela mezera, chyběla mi tisícina k postupu," zhodnotil první kolo Ptáčník.

Ve druhém kole zůstal Kelemen daleko za postupem do finále a musel se spokojit s jízdou o 7. až 12. místo, v níž skončil předposlední. "Hlavní cíl byl vyjet postup do Ria, což jsme splnili. Už třetí mistrovství světa se točím kolem patnáctého místa ve sprintu a nikdy jsem neměl pořádně vyladěnou formu. Nejelo se mi nejlíp, všechno bylo vydřené, závodím v kuse od října, s Ptáčníkem objíždíme všechny svěťáky," uvedl Kelemen.

Zlato z dramatického finále se stalo kořistí Eilerse, který o galusku porazil Dawkinse. O dalších 66 tisícin vteřiny zůstal zpět Azizulhasni Awang z Malajsie.

Trottová přidala druhé zlato ze šampionátu k vítězství ve scratchi. Třiadvacetiletá Britka uhájila vedoucí příčku v omniu i v závěrečném bodovacím závodě, navíc má bronz z týmové stíhačky. Její životní partner Jason Kenny v sobotu triumfoval ve sprintu.

Číňanka Čung Tchien-š' ve finále sprintu mezi ženami porazila v obou jízdách krajanku Lin Ťün-chung. Stejně rychle se vypořádala v souboji o bronz Němka Kristina Vogelová s Australankou Annou Mearesovou.

Sport
zdroj: ČT4

Celý šampionát uzavřel na dráze velodromu Lee Valley VeloPark bodovací závod dvojic. A právě k madisonu se upíraly naděje české výpravy na cenný kov, neboť na startu byla sehraná dvojice Bláha s Hačeckým, kteří si spolu před dvěma lety v kolumbijském Cali vyjeli v této disciplíně stříbro.

Tentokrát však zůstali za šesti týmy, které dokázaly ujet o kolo, a také za bodově produktivními Belgičany. Česká dvojice si při deseti bodovaných sprintech během 200 okruhů připsala pouze jediný bod. "Jsem rád, že jsem jel s mistry na domácí půdě. Jen mrzí výsledek, protože jsem jel svůj poslední závod dvojic na mistrovství světa. Chtěl jsem se rozloučit medailí. Jenže dva týdny před šampionátem jsem onemocněl a výpadek byl hrozně znát," posteskl si Bláha.

Je nám líto, video expirovalo.
Wiggins s Cavendishem ovládli na MS dráhařů madison

Kýženého zlata se za obrovského aplausu publika dočkali Britové Wiggins a Cavendish. Vítěz Tour de France 2012 Wiggins, který je zároveň na dráze držitelem rekordu v hodinovce, a spurtérská hvězda první velikosti Cavendish, jenž touží po olympijské medaili, měli v polovině závodu na kontě 17 bodů, jenže stejně jako většina týmů ztráceli jedno kolo na vedoucí kvarteto.

S blížícím se závěrem ale skvěle načasovali útok, jímž ztrátu odmazali, a 21 bodů jim bohatě stačilo na zlato. Druhá Francie (Morgan Kneisky a Benjamin Thomas) jich nasbírala 14, třetí Španělsko (Sebastián Mora a Albert Torres) o dva méně.

Závěrečný britský triumf dovršil úspěšný šampionát pro pořádající zemi. Britové získali nejvíce medailí - celkem devět. Pět z nich bylo zlatých, jedna stříbrná a tři bronzové.

Výsledky mistrovství světa v dráhové cyklistice:

Keirin muži: 1. Eilers (Něm.), 2. Dawkins (N. Zél.), 3. Awang (Malaj.), ...11. Kelemen, Ptáčník diskvalifikován v 1. kole.

Bodovací závod dvojic (madison): 1. Wiggins, Cavendish (Brit.) 21 bodů, 2. Kneisky, Thomas (Fr.) 14, 3. Mora, Torres (Šp.) 12, ...8. Bláha, Hačecký 1/-1 kolo.

Omnium ženy: 1. Trottová (Brit.) 201 bodů, 2. Berthonová (Francie) 183, 3. Hammerová (USA) 182.

Sprint ženy - finále: Čung Tchien-š' - Lin Ťün-chung (obě Čína) 2:0, o 3. místo: Vogelová (Něm.) - Mearesová (Austr.) 2:0.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články