Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Keirinové finále vyhrála Degrendeleová. Madison patří Němcům

Světový dráhový šampionát je minulostí. Překvapivou vítězkou v keirinu se stala Nicky Degrendeleová. Závod na jeden kilometr vyhrál na hraně sebeobětování Jeffrey Hoogland. Ženskou bodovačku ovládla Kirsten Wildová a získala své třetí letošní zlato. Tečku za mistrovstvím v nizozemském Apeldoornu udělal mužský madison, v němž vyhrála německá dvojice Roger Kluge, Theo Reinhardt.

Bodovačkou se s Apeldoornem rozloučila Jarmila Machačová. Přestože se opakovaně pokoušela o nástup, z hlavní skupiny odjet nedokázala a nakonec v závodě nedosáhla na jediný bod a skončila patnáctá. Jejím nejlepším výsledkem na letošním šampionátu tak zůstalo páté místo z úvodního scratche.

"Přitom v bodovačce jsem si věřila nejvíc, je to moje nejsilnější disciplína. Cítila jsem se dobře, byla jsem připravená. Mrzí mě, že dopadla nejhůř. Předchozí starty na výsledek závodu neměly vliv. Nepatřím k nejrychlejším ve spurtech. Proto jsem chtěla na soupeřky získat náskok okruhu, ale bohužel se mi ujet nepodařilo," hodnotila Machačová.

Komu naopak mistrovství vyšlo bezmála pohádkově, je Kirsten Wildová. Nizozemská dráhařka získala po zlatech ze scratche a omnia svůj třetí nejcennější kov, když měla převahu po celé trvání stokolového závodu. V Apeldoornu navíc získala i stříbrnou medaili v madisonu a je jednoznačně nejúspěšnější závodnicí světového šampionátu.

Mezi osm nejrychlejších neprošli na kilometru Robin Wagner s Pavlem Kelemenem, kteří se za sebou seřadili na čtrnáctou a patnáctou pozici. Na postup jim chybělo 850, respektive 987 tisícin vteřiny. Kvalifikaci vyhrál favorit apeldoornského publika Jeffrey Hoogland, který už na MS slavil zlato v týmovém sprintu. 

"Věřil jsem si, že pojedu rychleji alespoň o vteřinu. Čtyři měsíce jsem kvůli zranění kolena netrénoval. Deficit se projevil. První pětistovka byla v pohodě, ale v závěru se ukázalo, že nemám dostatečně natrénováno," přiznal Wagner.

Finále bylo velmi rychlé. Theo Bos rozzářil diváky, avšak Matthew Glaetzer v ideálním posedu zajel o dvě desetiny lepší čas. Zbýval jen Hoogland, a ten svou pozici potvrdil. Extrémně svižný úvod znamenal, že jej ani slabších několik posledních stovek metrů nepřipravilo o zlato. Vypětí dokonce Hooglanda vyčerpalo natolik, že v cíli zkolaboval.

Keirinový titul putuje do Belgie

Sáře Kaňkovské nevyšla úvodní jízda, po níž musela do oprav. V nich později nestačila na domácí Laurine van Riessenovou a s keirinovým závodem se musela rozloučit. Nebyla jediná – ze hry vypadly například Stephanie Mortonová nebo Martha Bayona Pinedaová. Ze semifinále pak neprošla třeba ani Darja Šmelevová, která si spletla počet kol.

Šest nejlepších závodnic změřilo za dernou síly ve finálovém klání. Obhájkyně vítězství Kristina Vogelová si vylosovala zadní pozici, nedokázala nastoupit včas a nakonec skončila poslední. Zlato slaví po loňském bronzu Nicky Degrendelová, která s přehledem na závěrečné rovince uhájila vedení před Lee Waj-še a Simonou Krupeckaité.

Titul z madisonu suverénně získali dráhaři Roger Kluge a Theo Reinhardt. Sehraná dvojice, kterou znají fanoušci například z šestidenních závodů, vyhrála s náskokem před druhými Španěly. Bronz získali Australané Cameron Meyer a Callum Scotson. Neprosadila se slavná belgická dvojice Moreno De Pauw, Kenny De Ketele.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články