Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kdo je zodpovědný za doping v cyklistice? Antidopingové agentury zvyšují tlak na UCI

Sydney - Cyklistika a mezinárodní unie UCI nikdy nezískají zpět důvěryhodnost, dokud z vedení sportu neodejdou funkcionáři spojení s dopingem poznamenanou érou Lance Armstronga. Uvedl to předseda Světové antidopingové agentury WADA John Fahey v rozhovoru pro australskou stanici Fox Sports. Tlak na vedení cyklistické unie se zvyšuje. Na útok proti své osobě reagoval i Tayler Hamilton. Jeden z dopingových hříšníků, který svědčil v kauze proti Armstrongovi, řekl, že šéf UCI Pat McQuaid nemá v cyklistice místo.

Lance Armstrong
zdroj: Isifa/EPA

Podle Faheyho by v UCI konečně měli "sundat klapky z očí" a přehodnotit svou vlastní minulost. "Když se ohlédneme, je jasné, že byl doping rozšířený," řekl. "A pokud je to tak, pak je logické položit si otázky: Kdo proti němu bojoval? Proč to nezastavili?" Nyní je prý zvědavý, co UCI udělá pro to, aby se Armstrongův debakl neopakoval.

Důležitou otázkou je podle Faheyho to, jak je možné, že tak rozsáhlý dopingový systém, o jakém svědčili bývalí Armstrongovi kolegové, zůstal neodhalen. "Jeden po druhém opakovali tu samou věc - že jste nemohl soutěžit, pokud jste nedopoval," řekl s tím, že UCI z toho musí vyvodit i personální důsledky.

Slavní cyklisté o procesu s Armstrongem

Bradley Wiggins, letošní vítěz Tour de France a olympijský vítěz z Londýna: "Hodně lidí v cyklistice je vůči němu naštvaných. Je škoda, že sport, který miluji a vždy jsem miloval, si musí projít něčím takovým. Ale není škoda, že ho chytili. Čím jste starší, tím víc si uvědomujete, že Ježíšek neexistuje. A s Lancem je to to samé."

Miguel Indurain, pětinásobný vítěz Tour de France: "Pořád věřím, že je nevinný. Vždy respektoval pravidla. Je to zvláštní sebrat mu tituly z Tour kvůli svědectví několika týmových kolegů."

Eddy Merckx, rovněž pětinásobný vítěz Tour de France: "Je mi z toho nanic. Jeho chování mě udivuje a zklamalo mě to, samozřejmě, o to víc, že předtím vyhrál boj s rakovinou."

Samuel Sánchez, olympijský vítěz z Pekingu: "Neměl nikdy pozitivní test. Nejsou proti němu žádné přímé důkazy, jen slovní obvinění. Podle mě to není správné. Měl se konat spravedlivý proces."

Vinu na UCI svaluje také Travis Tygart, výkonný ředitel Americké antidoopingové agentury, která na základě svědeckých výpovědí cyklistů zmapovala "nejvíce sofistikovaný, profesionální a úspěšný dopingový program" Armstronga a jeho stáje US Postal. "Pravdou je, že Lance Armstrong spáchal pod jejich dohledem největší loupež, jakou kdy sport viděl," napsal listu Guardian. UCI by podle něho měla konečně uznat svou zodpovědnost za selhání a snažit se o nápravu.

Předseda UCI Pat McQuaid, jenž v pondělí zprávu USADA ratifikoval a posvětil tak Armstrongovo potrestání, okamžitě vrátil úder. Zpochybnil důkazy a metody, které USADA ve svém vyšetřování použila, a označil je jako zaujaté. USADA by podle McQuaida udělala lépe, kdyby využila služeb nezávislých vyšetřovatelů. Podle kritiků tak jen připravuje půdu pro případné Armstrongovo odvolání proti trestu.

Přestřelka Hamilton vs. McQuaid

Šéf UCI McQuaid na pondělní tiskové konferenci označil bývalého amerického cyklistu Tylera Hamiltona a dalšího dopingového hříšníka Floyda Landisa za "parchanty". Oba patřili mezi jedenáct bývalých týmových kolegů Armstronga, kteří svým svědectvím přispěli k potrestání sedminásobného vítěze Tour de France. "Další věcí, která mi vadí, je, že z Landise a Hamiltona se dělají hrdinové. Ale k hrdinům mají asi tak daleko, jako k sobě mají den a noc. Nejsou hrdinové, jsou to parchanti. Jediné, co udělali, je, že zničili cyklistiku," prohlásil McQuaid.

"Komentáře Pata McQuaida odkrývají pokrytectví jeho šéfování a demonstrují, proč není schopný jakékoliv smysluplné změny," uvedl Hamilton, který kvůli dopingu přišel o olympijské zlato v časovce z Atén 2004. "Místo toho, aby se chopil příležitosti dát naději další generaci cyklistů, raději bude pokračovat v ukazování prstem, shazováním viny a napadáním těch, kteří se rozhodli otevřeně vypovídat. Ale tohle už nemá smysl a je to neefektivní. Pat McQuaid nemá v cyklistice místo," dodal.

S podobným názorem přišla i Mezinárodní asociace profesionálních cyklistických stájí (AIGCP). Požaduje totiž vytvoření nezávislé komise, která by prověřila a analyzovala současnou praxi boje proti dopingu. "Jsme ochotní nést náš díl nákladů a doufáme, že ostatní z cyklistiky nám rovněž finančně pomohou, aby se to podařilo," uvedl předseda AIGCP Jonathan Vaugthers. Podle něj by bylo nejlepší, aby se problémem začali zabývat lidé stojící mimo cyklistiku. Do plánování komise by se měla zapojit především WADA a schválit ji musí i UCI.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články