Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kdo by mohl chytit mladého Evenepoela. Vacek se o to pokusil, ale zastavily jej křeče

Nemá to srovnávání rád, ale po svých výkonech s ním zkrátka musí počítat. Remco Evenepoel ukázal i v Innsbrucku, že je široko daleko největším talentem současné cyklistiky. Po časovce vyhrál také silniční závod juniorů a znovu si vyslechl přirovnání k novému Eddymu Merckxovi. Mladého Belgičana dlouho úspěšně stínoval Karel Vacek, ale ve sjezdu z druhého ze tří stoupání dostal křeče a kontakt ztratil. Vacek nakonec dojel na 12. příčce.

Remco Evenepoel
zdroj: Josef Vaishar/Cycling.photography

Před světovým šampionátem říkal, že podle svého mínění má v kopcích nad Remcem Evenepoelem navrch. Lídr českého týmu Karel Vacek se od loňského roku poučil a ve druhém ze tří stoupání už zůstal na čele pouze s favorizovaným Evenepoelem a německým juniorem Mariusem Mayrhoferem. Vypadalo to, že medaili má na dosah.

Jenže co vydržel v kopcích, neustál v klesání. Ve sjezdu dostala vycházející hvězda české cyklistiky křeč do pravé nohy. Oba soupeři se za sebe nedívali a Vacka nechali daleko za sebou. Český junior musel zpomalit a záhy se propadal dozadu. Křeče neustávaly a závod, tak nadějně se vyvíjející, byl ztracen. Vacek dojel dvanáctý se ztrátou více než čtyř minut.

Snad se pokoušel ve stoupání držet Evenepoela až přes závit. Snad si ukrojil až příliš velký krajíc. Vackova juniorská kariéra se v každém případě v Innsbrucku uzavřela neúspěchem. Velké vítězství slaví Evenepoel, který utrhl Mayrhofera a dojel si pro vítězství. Fenomenální Belgičan jako první v historii dokázal na jednom MS vyhrát časovku i silniční závod.

K tomu přičtěme dvě zlata z evropského šampionátu, vítězství na Závodu míru juniorů a spoustu dalších triumfů. Evenepoel navíc v první polovině závodu zůstal za pádem a musel dotahovat dvouminutovou ztrátu. Ani to jej nezastavilo a zaslouženě oblékl duhový dres. Stáj Quick-Step Floors v něm od příštího roku získá skutečně veliký talent.

"Jsem vážně šťastný. Spadl jsem ve špatný moment, navíc mě ani neviděl mechanik, takže jsem ztratil skoro dvě minuty. Musel jsem hodně těžce pracovat, ale podařilo se mi vrátit. Pak jsem nastoupil a zůstal jsem jen s německým závodníkem. Toho jsem pak setřásl a vyhrál. Už předem jsem si vymyslel svou oslavu, takže jsem moc spokojený," líčil Evenepoel v cíli.

Jak závod juniorů probíhal?

Juniorský závod měl 126 kilometrů, důležitý okamžik přišel po dvaasedmdesáti. Český tým se v té chvíli – najíždělo se do prvního z trojice prudkých kopců – natlačil do čela a hodlal tahat tempo. Jenže Jakub Bouček neopatrně odstoupil z čela a svým posunem vlevo vrazil do kola jednoho ze soupeřů. Odstartoval tak cyklistické domino, které smetlo Remca Evenepoela.

Hlavní favorit byl jednou z obětí pádu, v němž šlo k zemi několik desítek jezdců. Zatímco se viník Bouček zvedal, Evenepoel už signalizoval svému týmu o změnu zadního kola. Dočkal se, ale trvalo to dobré dvě minuty: v tu chvíli už vepředu ujížděla zhruba dvacetičlenná skupina, v níž měl český tým svou hlavní zbraň, Karla Vacka.

Vacek si byl ztráty svého hlavního soupeře, o jehož lidských kvalitách nemá valného mínění, dobře vědom a ve stoupání často tahal tempo. Evenepoel smazal ve svahu téměř polovinu svého manka, stále byl ale o minutu zpět a první skupina, v níž byl takřka kompletní italský tým, na něj rozhodně čekat nechtěla. Jenže italská převaha udělala své.

Italové poslali dopředu jednoho svého závodníka, a poté narušovali pokusy o pronásledování. Evenepoel se dotáhl a hned šel bez žádného otálení do čela. Do cíle zbývalo 52 kilometrů a belgický tým stahoval dvoučlenný italsko-německý únik. Za nimi se vezl jako jediný zbývající z české sestavy Vacek, Italové a reprezentanti dalších zemí.

Karel Vacek
zdroj: Josef Vaishar/Cycling.photography

Za třináct kilometrů už uprchlíky měli. Evenepoel ukazoval, že je v samostatné kategorii, Vacek se mu ale pozorně držel za zády. Ve druhém kopci belgický favorit roztrhal skupinu a najednou zbyli v první skupině už jen tři cyklisté: Vacek, Evenepoel a Němec Marius Mayrhofer. A pak přišly problémy. Vacek dostal ve sjezdu křeče.

Soupeři pochopitelně nečekali – ani český junior se na Evenepoela neohlížel, když zůstal za pádem – a Vacek vypadl z čela. Posléze vytvořil dvojici s Andreou Piccolem, brzy ale oba dojela větší skupina a šance na medaili se začaly rozplývat. Křeče navíc neodezněly, ba naopak: pokračovaly a Vacek se propadal dále. Závod byl ztracen.

Ke zlatu se mezitím řítila belgická kometa. Způsob, jakým se zbavil Mayrhofera, byl vypovídající o jeho dominanci: ani se nezvedl ze sedla, jen si jel vlastní tempo a po chvíli se překvapeně ohlédl, že už za sebou mladého Němce nemá. Byl to rozdíl několika tříd a znovu se potvrdilo, že svou kvalitou už Evenepoel mezi juniory dávno nepatří.

V cíli měl závodník, který od příští sezony bude nosit modrý dres Quick-Stepu Floors, náskok téměř minuty a půl. Slavit přitom mohl už dávno před cílem a pod branou dokonce zvedl kolo nad hlavu. Pro stříbro si nakonec dojel Mayrhofer, který za sebou s vypětím všech sil udržel pronásledovatele. Bronz získal pro Itálii Alessandro Fancellu.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Innsbrucku:

Silniční závod:

Junioři (131,8 km): 1. Evenepoel (Belg.) 3:03:49, 2. Mayrhofer (Něm.) -1:25, 3. Fancellu (It.) -1:38, ...12. Vacek -4:37, 42. Řepa -15:31, 65. Mikšaník, 69. Bouček oba -19:00, 73. Petr Kelemen -21:01, Hník nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články