Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kateřina Nash s velkým náskokem kralovala v belgickém Namuru

Namur – Fantastický výkon a fantastický výsledek. Cyklokrosařka Kateřina Nash s velkým náskokem ovládla závod v belgickém Namuru a šest týdnů před domácím mistrovstvím světa se raduje z třetího vítězství ve světovém poháru. Druhá dojela Nizozemka Marianne Vosová, třetí skončila Američanka Katherine Comptonová. Závod mužů vyhrál Belgičan Kevin Pauwels a druhým vítězstvím v sezoně potvrdil své vedení v průběžném pořadí. Nejlepší z Čechů byl 21. Lubomír Petruš. 

Prachatická rodačka Nash zahájila cyklokrosovou sezonu jako tradičně ve Spojených státech, kde trvale žije. Do Česka se vrátila teprve minulý týden a v sobotu v Milovicích získala český titul. "Jsem z toho překvapená, protože nikdy nevíte, jakou máte formu, pokud nezávodíte proti Evropankám. Byl to opravdu dobrý den," řekla česká cyklistka po závodě. 

Vynikající formu Nash prokázala i na mezinárodní scéně, kde nedala soupeřkám šanci. Cyklokrosovou královnu poslední dekády Vosovou, jež si také odbývala v sezoně SP premiéru, porazila o 34 sekund. Pravidelná účastnice elitního seriálu Katherine Comptonová z USA měla na třetím místě odstup již 1:07 minuty.

"Startovala jsem zezadu, takže jsem musela být trpělivá a propracovávat se vpřed. Věděla jsem, že Marianne ujede, jak to obvykle dělá, ale zůstala jsem v klidu a stále jsem ji viděla. Pak jsem se k ní začala přibližovat, a když jsme se dostaly do kontaktu, jelo se mi opravdu dobře," popsala průběh závodu Nash. 

Dnešní úspěch je pro důležitým krokem na cestě k vysněné medaili na domácím MS v Táboře, které se jede 1. února. "Dodá mi to hodně sebevědomí, konečně jsem se mohla poměřit se světovou konkurencí," pochvalovala si Nash. 

Bývalá běžkyně na lyžích a také úspěšná bikerka Nash dnešním triumfem navázala na svá pohárová vítězství z Roubaix 2010 a Tábora 2011. Další dvě nejlepší české reprezentantky dojely ve druhé desítce Martina Mikulášková byla dvanáctá, Pavla Havlíková šestnáctá. 

Závod Světového poháru v cyklokrosu v Namuru (Belgie):

Ženy: 1. Nash (ČR) 44:15, 2. Vosová (Niz.) -34, 3. Comptonová (USA) -1:07, 4. Van Loyová (Belg.) -1:47, 5. Ferrandová-Prévotová (Fr.) -1:52, 6. Cantová (Belg.) -2:07, ...12. Mikulášková -3:58, 16. Havlíková -4:41, 42. Nosková, 48. Kuntová, 50. Lukešová všechny -1 kolo, 54. Mináriková-Švecová (všechny ČR) -2 kola.

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů): 1. Cantová 178, 2. Comptonová 177, 3. Van Loyová 146, ...9. Havlíková 86, 10. Mikulášková 84, 12. Nash 60, 36. Nosková 14, 51. Kuntová 3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články