Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kapesní raketa znovu letěla. Ewan vyhrál druhou etapu, Sagan o výsledek přišel

Sprinterský finiš jedenácté etapy ovládl australský rychlík Caleb Ewan. Závodník, jemuž se přezdívá podle stylu sprintu "Kapesní raketa", těsně v Poitiers porazil Petera Sagana a Sama Bennetta. Sagan ovšem po etapě o výsledek přišel kvůli kontaktu s Woutem van Aertem. Ve žlutém dresu zůstává Primož Roglič, zelený dres náleží Samu Bennettovi a jeho náskok před Saganem výrazně vzrostl už na šedesát osm bodů.

Caleb Ewan
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Petit-Tesson

Caleb Ewan už letos vyhrál třetí etapu z Nice do Sisteronu, nyní se v jedenáctý den závodu raduje znovu. Finiš byl velmi těsný, před druhým Peterem Saganem sprintoval přes cílovou čáru jen o několik centimetrů. Třetí skončil Sam Bennett, který pokračuje v zeleném dresu.

Svůj náskok nakonec ještě navýšil, neboť Sagan byl odsunut na konec první skupiny za to, že v závěru vrazil do Wouta van Aerta. Bennett se tím posunul na druhou příčku a svůj náskok v bodovací soutěži navýšil už na 68 bodů.

"Velmi, velmi nervózní a hektické. Čekal jsem, až se mi to otevře, což chvíli trvalo, ale pak se to podařilo. Zprvu jsem si nebyl jistý, jestli jsem skutečně vyhrál, i když jsem udělal vítězné gesto... Bylo to fakt těsné," hodnotil v cíli Ewan, jehož tým jede na Tour de France pouze v pěti jezdcích.

Nemilé zprávy přinesla etapa pro stáje Bora-hansgrohe a Astana. Německý tým ztratil kvůli slabosti a vyčerpání Gregora Mühlbergera. Astana zase přišla o Jóna Izaguirra, který tvrdě spadl třicet kilometrů před finišem v Poitiers. Do etapy nenastoupil vinou zraněného zápěstí Davide Formolo z UAE Team Emirates.

Ve žlutém vstoupí do následujících etap Primož Roglič, jehož náskok na obhájce vítězství Egana Bernala stále činí jednadvacet vteřin. Třetí místo drží domácí naděje Guillaume Martin před svým krajanem Romainem Bardetem. Následující dvanáctá etapa, která uctí loni zesnulého Raymonda Poulidora, bude zvlněná a mohla by nahrávat úniku.

Jak etapa probíhala?

Sólo únik na Tour de France: zpravidla velmi nevděčná záležitost, zvlášť jedná-li se o rovinatou etapu. Úděl jediného uprchlíka před početným startovním polem si v 11. etapě "užil" domácí Matthieu Ladagnous ze stáje Groupama-FDJ. Před pelotonem strávil zhruba 125 kilometrů předtím, než byl daleko před cílem dostižen.

Poté už začaly úřadovat sprinterské vlaky Deceunincku-QuickStep (pro Sama Bennetta, který vyhrál předchozí etapu), Sunwebu (pro na vítězství čekajícího Ceese Bola) či Lotta-Soudal, za který jezdí patrně nejrychlejší ze spurterů Caleb Ewan. Situaci jim ovšem znepříjemnil překvapivý nástup Lukase Pöstlbergera, který se pokusil zopakovat úspěch z Gira 2018.

K Rakušanovi se dotáhl Bob Jungels a společně se snažili využít krátkého stoupání, v němž spurterské vlaky musely zpomalit. Avšak dva kilometry před cílem byla jejich eskapáda u konce a šlo se na očekávaný spurt. Wout van Aert sprint otevřel, vyrazil ale velmi brzy a v závěru se před něj tři jezdci dostali. Nejrychlejší byl Ewan před Saganem a Bennettem, slovenský exmistr světa ale o výsledek nakonec přišel.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 11. etapa: Chatelaillon-Plage - Poitiers (167,5 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 4:00:01, 2. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 5. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 7. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 8. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation), 9. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 10. Gibbons (JAR/NTT) všichni stejný čas, ...106. Kreuziger (ČR/NTT) -1:23, 135. Hirt (ČR/CCC) -4:25.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 46:15:24, 2. Bernal Kol./Ineos) -21, 3. Martin (Fr./Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol./Astana) -1:15, 10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42, ...89. Hirt -1:50:43, 115. Kreuziger -2:12:04.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články