Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kaňkovská vybojovala na ME druhou českou medaili

Sára Kaňkovská se stala vicemistryní Evropy v keirinu a slaví dosud největší seniorský úspěch. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka v Plovdivu nestačila v šestičlenném finále jen na ukrajinskou soupeřku Olenu Starikovovou.

Sára Kaňkovská
zdroj: DuklaBrnoSprint.cz

Kaňkovská ziskem první seniorské medaile navázala na úspěchy z juniorské éry, v níž keirin ovládla v roce 2016 na ME i mistrovství světa. V Plovdivu přitom postoupila do finále až ze třetího místa ve své jízdě, v rozhodujícím závodě se ale záhy zařadila na druhou pozici za ukrajinskou vicemistryni světa ve sprintu a až na cílovou čáru ji udržela před Španělkou Helenou Casasovou.

"Sára začala závodit tak, jak jezdila v juniorkách, nebojí se. Ve finále si zkušeně hlídala své postavení a druhou pozici uhájila. Ukrajinka byla výkonnostně nejlepší a vyhrála zaslouženě," uvedl jeden z reprezentačních trenérů Lubomír Vojta.

Je nám líto, video expirovalo.
Kaňkovská vybojovala na ME stříbro v keirinu

Pro českou výpravu v Bulharsku vybojovala druhou medaili. Stříbro získal v prvním soutěžním dnu tým sprinterů ve složení Tomáš Bábek, Dominik Topinka, Martin Čechman a Jakub Šťastný.

O finále připravila Bábka přátelská vlna

Bábek patřil i ke spolufavoritům keirinu, který v roce 2016 na ME ovládl, ale musel se spokojit s účastí v malém finále. Závod útěchy suverénně vyhrál a obsadil celkové sedmé místo, Martin Čechman skončil desátý.

"V semifinále se nastupovalo už dvě kola před cílem, já měl dvě možnosti a vybral si tu špatnou. Když jsem si to v závěru dojížděl, tak jsem dostal takovou přátelskou vlnu od Ukrajince. On za to dostal varování, ale mě to připravilo o finále. V malém finále jsem v sobě měl hodně vzteku," přiznal Bábek.

"Je to keirin. Kluci jeli v semifinále v jedné jízdě a ta se nevyvíjela dobře. Bylo v ní plno kontaktů a postoupit se nepodařilo," konstatoval trenér Petr Klimeš. "Tomáš zůstal trochu za Španělem Peraltou a nepodařilo se mu jej předjet, když stop mu vystavila ještě jedna vlna před cílem. V malém finále ukázal, že na to měl," dodal kouč.

Šampionem se stal už potřetí Maximilian Levy z Německa, jenž už v Plovdivu byl i nejrychlejším sprinterem.

Malé finále v keirinu jela i Veronika Jaborníková a obsadila celkově osmé místo. Stejné umístění vybojovala také zkušená Jarmila Machačová, která v bodovacím závodě nedotáhla k úspěchu žádný z nástupů.

Výsledky ME v dráhové cyklistice

Muži:

Keirin: 1. Levy (Něm.), 2. Dmitrijev (Rus.), 3. Bretas (Řec.), ...7. Bábek, 10. Čechman (oba ČR).

Stíhací závod - finále: Oliveira (Portug.) 4:08,116 - Milan (It.) 4:08,772, o 3. místo: Gonov 4:07,720 - Jevtušenko (oba Rus.) 4:09,800, ...13. Kraus (ČR).

Bodovací závod: 1. Mora (Šp.) 51, 2. Donega (It.) 42, 3. Crista (Rum.) 40, ...11. Pietrula (ČR) -20.

Ženy:

Keirin: 1. Starikovová (Ukr.), 2. Kaňkovská (ČR), 3. Casasová (Šp.), ...8. Jaborníková (ČR).

Bodovací závod: 1. Archibaldová (Brit.) 57, 2. Zanardiová (It.) 39, 3. Karasiewiczová (Pol.) 35, ...8. Machačová (ČR) 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články