Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

K čemu bych tu bez něj byl? Debusschere se obětoval pro Coquarda, sám nestihl limit

Miguel Ángel López pobral po 17. etapě většinu slávy a obdivu. Oboje si ale zaslouží také Jens Debusschere, i když sám na Tour de France končí po překročení časového limitu. Svou nesobeckostí a sebeobětováním totiž zachránil v závodě sprintera Bryana Coquarda.

Bryan Coquard
zdroj: Twiiter.com/BBHotels_VC

Daleko za závodem, desítky minut za vítězným Miguel Ángelem Lópezem, bojovali o své přežití na Tour de France sprinteři. Hrozba nestihnutí časového limitu čněla nad všemi mohutnými cyklisty, nejvíce ze všeho ale za Bryanem Coquardem, který poslední etapy bojuje kromě kopců také se zdravím.

V etapě, která kromě Col de la Madeleine stoupala i na snad ještě horší stoupání Col de la Loze, měl francouzský sprinter spoustu problémů. Spolu s ním se na samém chvostu závodu pohyboval také jeho domestik Jens Debusschere. Hlavní hvězdu své stáje Vital Concept tahal do kopce i po rovině před závěrečným výšlapem. Tam zcela vyčerpaný odpadl.

A výsledek? Coquard, 150. místo, ztráta 35:45 – může pokračovat. Ovšem Debusschere, ztráta téměř 43 minut na Lópeze, obávaný limit nestihl a do Paříže nedojede. "Na Madeleine měl Bryan problémy, takže jsem na něj čekal. Náš tým tady bez něj moc nepředvede a k čemu bych byl bez něj já coby jeho rozjížděč," ptal se Debusschere řečnicky v cíli.

"V údolí jsem se ze všech sil snažil mu pomoci. Jakmile ale začalo stoupání, byl jsem vyřízený. Řekl jsem mu, ať jede. Pro mě to byla konečná," popisoval belgický cyklista. "Nakonec to Bryan i přes bolest v koleni stihl, lepší se to každý den," dodal na adresu francouzského spurtera, který stále čeká na velké vítězství na Tour. 

Bylo to sebeobětování, které si zaslouží stejné ovace jako mimořádný vrchařský výkon Miguela Lópeze. "Šílenost! Jens na mě čekal na Madeleine, táhl mě celým údolím, já mu ani jednou nestřídal... Stoupání jsem odjel úplně na sto procent, jsem hrozně vyčerpaný," ocenil svého parťáka v cíli Coquard.

Ten teď bude mít o motivaci navíc, když se pro něj obětoval týmový kolega. "Je to škoda, že musím skončit tak blízko před Paříží. Ale v týmu jsem pro to, abych Bryanovi pomohl. A musím pro to udělat všechno," dodal zklamaný Debusschere. Jeho nesobecká práce ale nezůstane zapomenuta, vždyť jde o jednu z hlavních kvalit zdatného týmového hráče.

Zdroj
ČT sport, Sporza

Hlavní zprávy

Nejčtenější články