Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Juniorský titul patří Dánům. Češi byli vidět, ale nakonec neuspěli

Recept na úspěch v silničním závodě v Bergenu? Nastoupit na začátku závěrečného kola, vysoukat se na Lososí horu a doufat, že zezadu už nikdo nedorazí. Přesně takový plán úspěšně provedl osmnáctiletý Dán Julius Johansen, který vyhrál juniorský titul. Česká šestice do boje o medaile nezasáhla, nejlépe skončil Vojtěch Sedláček na 35. příčce.

Julius Johansen
zdroj: ČTK/AP autor: Marit Hommedal

Zatímco v kategorii do 23 let se Michalu Schlegelovi a jeho dvěma krajanům nepodařilo do průběhu závodu vážněji zasáhnout, mezi juniory české barvy vidět byly. Národní tým mohl v Bergenu počítat hned s šesticí závodníků a především od Karla Vacka se čekalo mnohé.

Mladý cyklista letos vyhrál etapu na Závodu míru juniorů a své kvality ukázal i v Norsku, když pelotonu nastoupil pod Lososí horou a dotáhl se do čelní skupiny. Zezadu mu navíc kryl záda další z českých mladíků Vojtěch Sedláček.

Nadějně se rýsující situace ale před posledním okruhem vzala za své, když se Vacek skupiny neudržel a propadl se zpět do hlavního pole. Jen zpovzdálí tak sledoval, jak se na čele osamostatnil Julius Johansen, který vyšplhal naposledy na Lososí horu a po hlavě se vrhnul do posledních deseti kilometrů juniorského závodu.

Stáhnout se jej pokoušeli Italové Colnagi, Zana a Rastelli, avšak šestý muž z bergenské časovky velmi dobře věděl, jak se před nimi udržet. V cíli si mohl užít dlouhou a bouřlivou oslavu – tak daleko za ním byli jeho soupeři. Stříbrný Luca Rastelli ztratil na vítěze 50 vteřin, pro bronz si dospurtoval další Ital Michele Gazzoli. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články