Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jumbo-Visma proletělo týmovou časovkou. Vingegaard po ní na Paříž-Nice přeskočil Pogačara

Jedinou letošní týmovou časovku na okruhu WorldTour vyhrál tým Jumbo-Visma v čele s Jonasem Vingegaardem. Dánský vítěz loňské Tour de France získal v třetí etapě závodu Paříž-Nice třiadvacet vteřin na svého hlavního soupeře Tadeje Pogačara a v celkovém pořadí je před ním o 11 sekund. Novým lídrem závodu je Magnus Cort.

Jonas Vingegaard (vpravo) finišuje spolu s týmovými kolegy
zdroj: ČTK / Belga Press / DAVID PINTENS

Týmová časovka je mizící disciplínou z cyklistického programu –⁠ narazit na ni je čím dál složitější. Specifické umění spolupráce, taktiky a hrubé síly se už téměř nejezdí na třítýdenních GrandTour ani týdenních etapových závodech. Z programu týmovou časovku vypustila i česká Sazka Tour.

Téměř jedinou výjimkou (jezdí se ještě smíšené časovky na MS a ME) je Paříž-Nice, kde si však organizátoři jemně upravili pravidla. V cíli se totiž nepočítal čas čtvrtého ani pátého jezdce z týmové sestavy, jak bývá zvykem, nýbrž výkon prvního za cílovou čarou. Jaký to mělo efekt? Mnohé týmy "finišovaly" pouze s jedním či se dvěma cyklisty.

Tak jako UAE Team Emirates, kteří se na tzv. Závodu za sluncem spoléhají především na Tadeje Pogačara. Hodně se namluvilo o slabině, kterou tato stáj v časovkách má. V třetí etapě ale Pogačar a spol. zajeli solidně a ztratili "jen" třiadvacet vteřin na vítěze. Tím se nakonec po těsném souboji s týmy Jayco-Aiula a EF Education EasyPost stali jezdci Jumbo-Visma.

Ti ve své sestavě mají kromě Jonase Vingegaarda i skutečné časovkářské autority, tedy současného mistra světa Tobiase Fossa a jeho předchůdce Rohana Dennise. Oba tahali tempo, na které poté mohl Vingegaard navázat závěrečným úprkem. V cíli to stačilo na vítězství. Žluto-černé "vosy" byly v cíli o jedinou vteřinu dříve než soupeři z EF Education EasyPost, kterým může být útěchou průběžné vedení v klasifikaci, do něhož se dostal Magnus Cort.

Vingegaard tak může být spokojený. Před etapou ztrácel v celkovém pořadí na Pogačara dvanáct vteřin, které jeho soupeř získal na bonifikačních prémiích. V časovce ale Slovince porazil o 23 sekund a rozdíl mezi dvěma hlavními soupeři se tak otočil v jeho prospěch. Vingegaard je před druhou polovinou týdne napřed o jedenáct vteřin.

Paříž-Nice pokračuje ve čtvrtek kopcovitou etapou s finišem ve stoupání La Loge des Gardes (6,8 km / 7 %).

Cyklistický etapový závod Paříž-Nice (WorldTour) - časovka družstev (32,2 km):

1. Jumbo-Visma 33:55, 2. EF Education-EasyPost -1, 3. Jayco-AlUla -4, 4. Groupama-FDJ -14, 5. SAE Team Emirates -23, 6. Bora-hansgrohe -25.

Průběžné pořadí: 1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) 7:53:41, 2. Van Hooydonck (Belg./Jumbo-Visma) -1, 3. Matthews (Austr./Jayco- AlUla), 4. Tratnik (Slovin./Jumbo-Visma), 5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) všichni -3, 6. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -7, ...70. Bittner (DSM) -1:40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články