Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jestli se těším na Alpe d'Huez? Ani ne, raději bych končila pod kopcem, usmívá se Neumanová

Tereza Neumanová je jedinou českou závodnicí ve WorldTour. Bude tomu tak i v příštím roce, který pětadvacetiletá cyklistka stráví v dresu své nové stáje UAE. O svých plánech i zklamání z toho, jak v posledním roce fungoval její starý tým LIV, mluvila v novém Velo fokus podcastu. 

Tereza Neumanová
zdroj: Facebook.com / Tereza Neumanová

Za sebou má svoji druhou sezonu v nejvyšším patře profesionálního pelotonu. Zkusila si v ní dvě z trojice Grand Tour, jarní belgické klasiky i mistrovství Evropy a světa. A přestože během roku ztratila svůj mistrovský dres a ani jednou neslavila vítězství (nejblíže mu byla v červnu na Tour de Suisse, kde v jedné z etap finišovala třetí), potvrdila Tereza Neumanová svou příslušnost ke světové špičce.

Jejích kvalit si pochopitelně všímají i jiné týmy – nejvíce ze všech sestava UAE, která z pětadvacetileté Neumanové udělala svou novou posilu pro příští sezonu. V týmu, za který jezdí italské hvězdy Chiara Consonniová a Silvia Persicová a za nějž v mužské verzi jezdí Tadej Pogačar, stráví přinejmenším sezonu 2024.

Na nové parťačky si teprve zvyká – za sebou již má první seznamovací kemp. "Pocity jsou skvělé. Ovšem zjistily jsme, že 'boot camp' je nejnáročnější věc z celé sezony," usmívá se Neumanová, která se právě z Emirátů vrátila, v novém Velo fokus podcastu. "Zlaté závodění," dodává česká závodnice, která poslední dva roky jezdila v dresu týmu LIV.

Ten ale potkalo něco, čemu se tak tak vyhnuly v mužském pelotonu týmy Jumbo-Visma a Soudal-QuickStep, tedy spojení do jedné sestavy. LIV spojí síly s australským týmem Jayco-AIUla, což nakonec byl jeden z faktorů, který Neumanovou vedl k myšlenkám na změnu prostředí. 

"Na sezonu budu asi vzpomínat v dobrén, protože se staly věci, kvůli kterým jsem silnější. Ale nemůžu říct, že bych byla úplně spokojená s tím, jak probíhala. Všechny závodnice jsme doplácely na to, co se v týmu dělo. Nedostala jsem tolik prostoru, kolik jsem si zasloužila a kolik jsem měla mít (podle domluvy)," líčí Neumanová.

"Měla jsem svoji roli, a tu jsem musela dělat. Nedostala jsem moc volnosti," doplňuje také další z důvodů, které jí v dresu týmu LIV vadily. "Naučila jsem se trpělivosti, snažila jsem se to dělat nejlépe, jak jsem mohla. Z průběhu roku ale nejšťastnější nejsem. O přestupu jsem byla přesvědčena poměrně záhy," dodala.

Tereza Neumanová na mistrovství světa v Glasgow
zdroj: Facebook.com / Tereza Neumanová

Finiš na Alpe d'Huez? Raději pod kopcem

V barvách UAE by mohla dostat šanci i na Tour de France Femmes, která v příštím roce odstartuje v polovině srpna v nizozemském Rotterdamu a vyvrcholí o šest dní později na vrcholu Alpe d'Huez. Což, vzhledem k jejím sprinterským dispozicím, Terezu Neumanovou příliš netěší. "Dala bych si raději oslavnou etapu, jako když muži jedou do Paříže," směje se.

Dostane se ale v takové konkurenci na francouzský závod? "Už jsem jim řekla, že bych to chtěla jet. Nicméně je tam i olympiáda, a samozřejmě musím respektovat, jak to bude tým chtít poskládat," vysvětluje. "Určitě chci jet i Roubaix, na což mi řekli, že jsem se na to přihlásila jako jediná, protože se tam nikomu nechce," říká s úsměvem.

A co čeká od nového týmu? "Když jsem viděla, co všechno dokázali a jak dokážou ve sprintech pracovat... Rozhodně budu mít více prostoru, ale těším se i na spolupráci s Chiarou (Consonniovou), je to skvělá osobnost. Nebudu už ve sprintech sama, ale bude nás víc pro lead-out. Náčrt závodů ale zatím nemám," uzavírá česká sprinterka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články