Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ještěd padl – a dokonce dvakrát

Liberec – Že na vysokém kole není možné vyjet na Ještěd? Omyl. Desetinásobný mistr světa v jízdě na velocipédu Josef Zimovčák opět dokázal, že je nejlepším na světě právem. V rámci druhé etapy charitativní cyklotour Na kole dětem společně s dalšími cyklisty dobyl dominantu Liberce hned dvakrát a po dvou dnech mají na svém kontě najeto přes tři sta čtyřicet kilometrů.

Druhá etapa charitativní akce Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

„Dnešní etapa byla velmi těžká, ale nádherná. Jsem rád, že se nám to podařilo vyjet. Pro spoustu kamarádu, kteří jeli se mnou, to byl velký zážitek,“ řekl na konci patron celé akce Josef Zimovčák, jenž se v létě zúčastní na vysokém kole stého ročníku Tour de France.

Profil královské etapy vedoucí z Mostu do Liberce byl od prvních kilometrů kopcovitý a velice náročný. Zejména pak pro již zmíněného Josefa Zimovčáka, jehož vysoké kolo má pouze jeden převod. I průběh cyklotour ovlivnily povodně, kvůli nim musel peloton vynechat zastávku v Lovosicích, kde byla rozlitá Labe.

Zimovčáka však potěšilo, že i přes přírodní katastrofu, jež tento kraj zasáhla, lidé přijali cyklisty přívětivě. „Když jsme tou oblastí projížděli, tak jsme potkali hasiče, na nichž bylo vidět, že jsou po dlouhé práci, ale i tak nás pozdravili,“ poznamenal patron akce, jejímž cílem je pomoc onkologicky nemocným dětem.

Poprvé tak cyklisté zastavili až po pěti hodinách jízdy, v České Lípě. V krásném počasí peloton přivítalo vystoupení místních mažoretek. Po dalších třiceti kilometrech se dostala skupina do Stráže pod Ralskem, kde se přidalo několik dětí a svůj um předvedla i jedna z důležitých postav akce Martina Štěpánková, bývalá mistryně světa v krasojízdě.

Z kopce až šedesátkou bez brzd

Skutečná výzva však na Josefa Zimovčáka a spol. čekala před Libercem, kdy poprvé vystoupali až těsně po vrchol Ještědu a náročným sešupem sjeli do cílového města Liberce. Sjezd byl o to složitější, že peloton musel kličkovat úzkými serpentinami rychlostí až šedesát kilometrů v hodině, což zejména pro vysoké kolo, které nemá brzdy, není ideální. To přiznal i sám Zimovčák. „V rámci techniky je ten sjezd velice náročný a jedna malá chyba může mít fatální důsledky. Takže i ten sjezd byl velice komplikovaný a náročný,“ řekl šestapadesátiletý cyklista, jenž na velocipédu absolvoval všechny tři nejslavnější etapové závody – italské Giro, francouzské Tour de France a španělskou Vueltu.

Po dojezdu do cílového města na peloton čekala velká skupina fanoušků, s kterými se Zimovčák pozdravil a po krátkém občerstvení se i s náměstkem primátora a několika novými cyklisty, mezi nimiž byla i devítiletá dívka, vydali do finále, na vrchol Ještědu. Celá skupina na něj dojela asi po tři čtvrtě hodině včetně dvou dětí.

Zítřejší etapa bude o něco rovinatější, ale na její trasu bude mít velký vliv povodňová situace. „Musíme se přizpůsobit podmínkám. Vím, že Mělník je odříznutý, takže jej vynecháme, ale pojedeme do Zbraslavy, kde by na nás měli čekat členové klubu velocipedistů,“ dodal na závěr Zimovčák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články