Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Jedno z největších zklamání kariéry. Štybar vysvětlil okolnosti svého zranění

Byla to šokující zpráva. Zdeňku Štybarovi se podařilo dostat do nominace na Tour de France a o víkendu byl stříbrný na MČR. Dokonce odcestoval přímo do Francie, ve středu ale přišla drsná novina o jeho zranění kolenní šlachy. Jak k němu došlo a jaký je aktuální zdravotní stav, prozradil Zdeněk Štybar v rozhovoru pro ČT.

Zdeněk Štybar na MČR
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Štybar pilně závodil, v minulém týdnu objel kromě domácího šampionátu i závod Kolem Valonska. A právě na něm bolest poprvé pocítil. "V poslední etapě, kde jsem byl v úniku, jsem koleno začínal trochu cítit. Ale nedělal jsem si s tím velké starosti. Myslel jsem, že to jen byl těžký závod a bude to v pohodě," líčí.

"Po návratu ve čtvrtek, dva dny před MČR, jsem jel rychlejší trénink za motorkou a už jsem ho nebyl schopný pořádně odjet. V pátek mě to nebolelo, v sobotu při mistrovství také ne, i v pondělí ne. V úterý už jsem letěl na Tour a ve středu jsme si jeli projet druhou etapu. Je tam hodinový kopec a já koleno zhruba v polovině znovu začal cítit," dodává Štybar.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar o zranění a zklamání z neúčasti na Tour de France

Finální ladění formy a obhlídka terénu se tak bohužel povážlivě zvrtly. "Na Col d'Eze, který se pojede taky, jsem zastavil u doktora. Všechno jsme probrali. Věděl jsem, že je to zlé, že v takovém stavu nemůžu začít Tour de France. Nechtěli jsme ani riskovat, že bych musel třeba po dvou dnech odstoupit a týmu by chyběl závodník," lituje český jezdec.

"Ani já bych nechtěl přijít o konec sezony, kdy se jedou klasiky. Nakonec jsme se rozhodli, že Tour nepojedu a ještě ten samý den jsem letěl pryč," popisuje rozhodování, které muselo proběhnout co nejrychleji. Koloběh Tour se neloudá ani před samotným startem. Kromě testů na covid-19 musejí jezdci podstoupit i krevní testy, navíc je třeba dopravit všechen materiál.

Přečtěte si Průvodce Tour de France:

"Muselo se to rozhodnout rychle, aby se náhradník Rémi Cavagna dostal co nejrychleji do Nice. Povedlo se to, ale bylo to dost náročné. Pro mě samozřejmě obrovské zklamání, ale myslím, že to bylo správné rozhodnutí. I do budoucna, aby koleno drželo a neměl jsem s tím problémy," myslí si Štybar.

Kdy se dá dohromady, zatím vůbec netuší. Jistý si je něčím jiným: jde o obrovské zklamání. "Jedno z největších v mé kariéře. Na Tour jsem se těšil, měl jsem i výbornou formu. V téhle sezoně, kdy se neví, kdy bude další závod, mě to mrzí o to víc," smutní. "Navíc v partě s Julianem Alaphilippem a Samem Bennettem jsme mohli vyhrát několik etap," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články