Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jedna dvě, Jumbo jde. Klasiku v Kuurne vyhrál z úniku Benoot před Van Hooydonckem

Také druhou belgickou klasiku sezony Kuurne–Brusel–Kuurne si podmanili cyklisté Jumbo-Visma. Závod na domácí půdě ovládl po nástupu z pětičlenného úniku Tiesj Benoot, druhé místo si zajistil jeho kolega Nathan Van Hooydonck.

Druhé kostky sezony a 193 kilometrů po belgickém venkově se startem a cílem v Kuurne. Po sobotním Omloop Het Nieuwsblad následovala ta "lehčí" klasika, závod vyhovující spíše sprinterům.

Druhý den po sobě prakticky totožný peloton roztrhaly dva pády, do kolize asi 85 kilometrů před cílem se připletl i český závodník Trek-Segafredo Mathias Vacek. Stejný okamžik využilo k útoku Jumbo-Visma, tři jeho jezdci utrhli balík a vzápětí se připojili k úniku dne.

Na čele pak ještě se zbývajícími 30 kilometry spolupracovali dva závodníci Jumba Nathan van Hooydonck a Tiesj Benoot, Tim Wellens (UAE) a specialisté na úniky Taco van der Hoorn (Intermarché) a Matěj Mohorič (Bahrajn Victorious).

Pět uprchlíků na cestě do Kuurne
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Jan De Meuleneir

V pelotonu se ztrátou přes jednu minutu mezitím pracovaly jen domácí celky Soudal-Quickstep a Lotto-Dstny. Balík totiž čítal jen asi 35 závodníků a řada z nich neměla sebemenší důvod pracovat, jelikož v čele závodu měli týmového kolegu. 

Pro únik to začalo vypadat nadmíru dobře v momentě, kdy poprvé projel v Kuurne cílovou čáru a jeho náskok se neztenčoval. S 3,5 kilometry do finiše začala pětice taktizovat a výhod požívali jezdci Jumba, kteři si mohli stále vypomáhat.

Benoot s Hooydonckem se střídali v nástupech, které museli jejich soupeři pracně pokrývat. Na zrychlení belgického závodníka necelý kilometr před cílem už odpověď neměli a osmadvacetiletý Benoot si dojel pro sladké vítězství, které bylo jeho prvním v klasice na domácí půdě. Na pódiu pak dostal cenu v podobě tradičního plyšového oslíka.

Třetí skončil Slovinec Matěj Mohorič. Celkovou dominanci nizozemské stáje podtrhl v cíli Christophe Laporte, který ovládl sprint balíku o šesté místo. V prachu skončily naděje obhájce Fabia Jakobsena nebo talentovaného Arnauda De Lieho.

Pozitivní návrat po zranění

"Je fantastické, že se mi po náročném období podařilo takto zvítězit," řekl Benoot, kterému sezonu 2022 přerušil zlomený obratel. Zranění si přivodil v srpnu při tréninkovém pádu v Livignu.

"Nathan šel velmi tvrdě dopředu 3 km před cílem a Mohorič měl velké problémy tu ztrátu stáhnout. Za poslední zatáčkou, 800 metrů před páskou, jsem vyrazil já a podařilo se mi udělat malou mezeru. Věděl jsem, že musím pokračovat, a pokud by mě ještě dostihli, pak by Nathan mohl vyhrát sprint," nechal se slyšet Benoot, který dosáhl na své teprve čtvrté profesionální vítězství v kariéře.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články