Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jeden týden, dva Světové poháry. Nové Město bude na přelomu září a října centrem horských kol

Upravený program cyklistických závodů může nabídnout i nečekané šance. Díky němu se tak v Novém Městě na Moravě pojedou hned dvě kola Světových pohárů (29. září až 4. října). České televizi to v pořadu Studio ČT sport sdělil organizátor Petr Marek. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Mistrovství Evropy horských kol 2019
zdroj: ČTK autor: Svoboda Jaroslav

Horská cyklistika v České republice, to jsou především závody Světového poháru v Novém Městě na Moravě. V současné situaci se termín jejich pořádání musel odkládat. Momentálně to tak vypadá, že cyklisté vyrazí na náročnou trať na přelomu září a října. Vše za předpokladu, že nepřijde další vlna epidemie.

"Nový termín je 29. září až 4. října. Možná se bude zdát, že je to dlouhé. Ale byli jsme osloveni, zda nezvládneme dvě kola v rámci jednoho týdne. Na tom jsme se domluvili. Budeme pořádat jedno kolo od úterý do čtvrtka a druhé od pátku do neděle. Diváci budou moci vidět závodníky ve dvou kolech SP," vysvětluje za pořadatele Petr Vaněk.

To je jistě dobrá zpráva pro české fanoušky. Na stole byla dokonce i varianta, že by se po čtyřech letech mohlo jet na Vysočině mistrovství světa. To měl podle původních plánů  uspořádat německý Albstadt, jenže tak se nestane a Vaněk se svým týmem dokonce usiloval o přesunutí pořadatelství do České republiky.

"Věděli jsme, že Albstadt má problémy. Mezinárodní cyklistické unii (UCI) jsme nabídli variantu, že bychom to byli schopni za specifických podmínek, které samozřejmě nejsou standardní, uspořádat. Ale UCI se rozhodla pro jinou variantu a my zůstali zastávkou SP. Pravděpodobně našli jiného pořadatele, kterého dosud neznáme," popisuje. 

Vaněk každopádně doufá, že specifická verze SP na Vysočině proběhne. "Letos máme desáté výročí a doufám, že si to všichni užijí," připomíná. "Není možné mít republiku celou vypnutou takto dlouho. Je potřeba se s tím naučit žít a naběhnout do normálního režimu a pořádků," přeje si.

Silničáři pojedou v Boleslavi

Nejen termín se změnil silničním cyklistům. Místo Opočna se šampionát pojede v Mladé Boleslavi. "Byli ještě dva zájemci, Ostrava a Kyjov. Ale z důvodu financí a kapacit ubytování to nebylo reálné," vysvětluje prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek. Mistrovství se tak pojede mezi 21. a 23. srpnem ve středních Čechách.

"Problémů je mnoho a doufám, že se nám to podaří zvládnout. Pořád nevíme, jestli slovenští závodníci budou moci a budou chtít přijet. Neznámých je spoustu," poodkrývá Marek. Šampionát je totiž specifický tím, že je společný pro české i slovenské jezdce. Pořadatelství si oba státy předávají.

"Největší tíha organizace je na pořadateli. Český svaz pomáhá, jak to jen jde, ale hlavní role je na pořadateli. Teď to svaz v podstatě musí zachránit a s těmi náklady jsme nepočítali," dodává Marek. Jistější je alespoň situace Czech Cycling Tour, která by mohla využít toho, že bude jedním z prvních závodů v upraveném kalendáři.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články