Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Jeden proti všem. Vingegaard svou formu před Tour hlasitě deklaroval na Dauphiné

Jonas Vingegaard je na dobré cestě ke svému třetímu vítězství v etapovém závodě této sezony. Dánský cyklista v poslední části páté etapy Critéria du Dauphiné ujel všem soupeřům a přivlastnil si žlutý dres. 

Jonas Vingegaard
zdroj: Twitter.com/jumbovismaroad

Vše důležité se stalo ve stoupání Cote de Thésy, které začínalo úvodními dvěma kilometry se sklonem jedenácti procent. První nástup vyzkoušel Julian Alaphilippe, udrželi se pouze Richard Carapaz a Jonas Vingegaard. Poté to zkusil Carapaz a zbavil se domácího Alaphilippa. Jenže ani ekvádorský cyklista se nakonec nesmál jako poslední. 

Vingegaard totiž v druhé polovině stoupání přeřadil na vyšší rychlost a šestnáct kilometrů před finišem začala jeho sólojízda. Svůj náskok na první skupinu ve zvlněné pasáži zvýšil na 40 vteřin, které udržel v závěrečném sjezdu. Coby zkušený časovkář, který byl ve středeční jízdě proti chronometru druhý z celého startovního pole, neměl se závěrem potíže. Marně jej stíhaly hvězdy jako Enric Mas, Jai Hindley nebo Mikel Landa.

Dánský obhájce vítězství na Tour de France tedy znovu naznačil, že jeho forma před hlavním závodem sezony vypadá skvostně. Na rozdíl od Tadeje Pogačara, nad jehož zdravotním stavem se vznáší otazníky a který už oznámil, že nastoupí s ortézou na ruce. Po svém zranění z Lutych–⁠Bastogne–⁠Lutych stále není v pořádku.

Vingegaardovi nyní patří i žlutý dres, který neudržel v závěru dne jeho krajan Mikkel Bjerg. První skupina dorazila o půl minuty později, sprint o druhé místo vyhrál vítěz pondělní druhé etapy Alaphilippe, který těsně porazil Nora Tobiase Johannessena. Vingegaard v celkovém pořadí před zbývajícími třemi dny vede o minutu a 23 vteřin před Alaphilippem.

Critérium du Dauphiné vyvrcholí o víkendu: v sobotu královskou etapou na Croix de Fer, v neděli je pak na programu závěrečný den s náročným triem stoupání Granier, Cucheron a Porte.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) – 5. etapa (191,1 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 4:03:42, 2. Alaphilippe (Fr./Soudal-Quick Step), 3. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling), 4. Champoussin (Fr./Arkéa-Samsic), 5. Poole (Brit./DSM), 6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) všichni -31.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 17:03:03, 2. Alaphilippe -1:23, 3. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -1:24, 4. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -1:26, 5. Grossschartner (Rak./SAE Team Emirates) -1:27, 6. Hindley -1:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články