Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jedeme to tu jako klasiky. Ostře a zábavně, zní ze Sunwebu

Jedna z nejúspěšnějších a dozajista také nejzábavnějších stájí na letošní Tour de France. To je německý Sunweb, který v posledních třech etapách dokázal dvakrát zvítězit. Marc Hirschi a po něm Sören Kragh Andersen slavili, úspěch nejmladšího týmu letošního ročníku ale stojí na týmovém výkonu celé sestavy. Přímý přenos 15. etapy sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Lubor Tesař a Leopold König.

Závodníci z týmu Sunweb
zdroj: Twitter.com/TeamSunweb

Německý Sunweb o sobě před Tour de France dal vědět hlavně díky tomu, že z něj předčasně odchází Michael Matthews. Australský sprinter, který v roce 2017 získal na Tour zelený dres, nebyl vůbec spokojen s tím, že jej vedení nevybralo do sestavy pro letošní Starou dámu. Přednost dostalo osm jiných - a mladších - cyklistů.

Věkový průměr německé stáje nečiní ani sedmadvacet let a jediným veteránem je tu Nicolas Roche. Na výkonech sestavy to ale nic nemění, ba naopak. Sunweb jezdí útočně a působí dojmem, že se závoděním velice baví. A jejich taktické manévry je radost sledovat. Tak jako ve třinácté etapě, kdy v závěru postupně nastoupili hned tři jezdci v černé a bílé.

Nejprve Tiesj Benoot, po něm zjevení letošní Tour Marc Hirschi. Když se vše sjelo dohromady díky velkému nasazení Petera Sagana, který byl po celodenní práci jeho kolegů z Bory pod tlakem, vystřelil dopředu Sören Kragh Andersen. Rázem tu nebyl nikdo, kdo by se jej ujal stahovat. Sagan byl vyčerpaný a všichni ostatní neměli na další námahu pomyšlení.

Za vítězným Kraghem Andersenem pak ještě sprintoval pátý Casper Pedersen, desátý dojel Hirschi. Vynikající týmový výkon a skvělé výsledky, které snad nikdo před začátkem Tour ani nemohl očekávat. Mužem v pozadí je týmový ředitel Marc Winston, jehož taktiku se zřejmě budou snažit zopakovat jiné týmy.

"Čekali jsme velkou skupinu v úniku, ale to se nestalo. My jsme nechtěli být jen ve čtyřčlenném úniku, takže jsme taktiku změnili a čekali na závěr," vysvětlil po etapě Winston. Byl to velký kontrast: zatímco jezdci Bory-hansgrohe i CCC tahali tempo po velkou většinu dne, dresy Sunwebu se objevily až na posledních patnácti kilometrech. A vyšlo to. 

"Na etapy 12 a 14 jsme se dopředu dívali a říkali si, že bychom je mohli být schopni vyhrát. Takže jsme se na ně speciálně zaměřili. Měli jsme otevřený plán, protože to nám umožňuje reagovat na situaci. Můžeme využít několik lidí a měnit to tak, abychom měli největší úspěch. Chtěli jsme mít více karet ve hře," vysvětlil Winston. 

"Tohle je dobrý tým pro klasiky a my jsme to vlastně tak zahráli. Jeli jsme jako na klasikách, kde je vše otevřené a závodí se hodně ostře," dodal Winston. Se dvěma výhrami patří jeho tým k nejúspěšnějším v letošním závodě. A další může přidat, byť zřejmě ne v nedělní horské etapě se závěrečným výstupem na Grand Colombier.

Zdroj
ČT sport, Cycling News, ITV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články