Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Je to splnění snu, říká o přestupu do Sky König

Praha - Příchod do týmu Sky je pro Leopolda Königa splněním dávného snu. Těší se, že s nejlepším možným zázemím ve světě profesionální cyklistiky udělá další krůček vzhůru ve slibně rozjeté kariéře. A že z něho britská stáj dostane maximum, jehož je schopen.

König připouští, že právě Sky byl po zúžení výběru na tři týmy World Tour jeho srdci nejblíže. "Už v průběhu sezony jsem vyhlašoval, že chci do anglosaského týmu. A tohle je top tým, který to splňuje, což usnadnilo mé rozhodování. Je to do jisté míry splnění snu," řekl König s tím, že o něčem takovém snil prakticky od vstupu Sky na scénu před téměř pěti lety. Na konci srpna, kdy podepsal smlouvu, se dočkal. Jen musel počkat, než tuto novinu bude moci zveřejnit.

"Člověk o tom snil, jaké by asi bylo za takový tým jezdit, protože jsem věděl, že ten tým je jiný než ostatní, že si tam lidi pečlivě vybírají. Navíc jsem podepsal smlouvu jako jezdec s určitým postavením a výsledky, nikoliv jako nosič vody," uvedl. Aniž by jakkoli hanil současný tým NetApp-Endura, ví, že přechod z druhodivizní stáje do špičkového týmu bude velkou změnou. "Obrovský skok by to každopádně byl, ať už bych vybral kterýkoliv tým ProTour. Po té materiální i tréninkové stránce je to prostě něco jiného. Navíc když jde o Sky. A já se na to hrozně moc těším," prohlásil König.

Je nám líto, video expirovalo.
König po podpisu Sky: Jako kdybych přestoupil do fotbalového Realu

"Jestliže mi v NetAppu chybělo těch pět procent, věřím, že tady už to tak nebude. Chtěl jsem jít do týmu, který ze mě dostane 100 procent, a přesně tak to u Sky je, můžu tam dál růst. Jestli mám být někdy lídrem na Tour, což znamená dobýt pódium, tým Sky mi k tomu může maximálně dopomoci. Kdybych zůstal v NetAppu nebo přestoupil do jiného druhodivizního týmu, tak bych třeba vyhrával, ale nevyvíjel se dál," doplnil.

Konkurence v týmu nabitém velkými jmény, mezi nimiž jsou i vítězové Tour de France Bradley Wiggins a Chris Froome, se vůbec nebojí. Ztotožňuje se s komentářem Zdeňka Štybara, jenž prohlásil, že tento tah může být Königovi pouze ku prospěchu, neboť bude mít možnost učit se od nejlepších. "Laik řekne, že jsem se zbláznil a budu nosičem vody pro Froomea. A nikomu takovému to ani nemám za zlé, protože je to celé trochu složitější. Ale 'Štyby' to řekl naprosto přesně. Sám mířil do týmu pěti potenciálních vítězů Paříž-Roubaix a přesto tam šel," připomněl König.

"Člověka samotného to motivuje, když je v týmu s těmi nejlepšími. Je tam sice tím pádem konkurenční prostředí, ale je to pro všechny výhodou," domnívá se König. "V NetAppu jsem měl také tu touhu se učit, ale když jsem byl poslední roky sám tím nejlepším, nebylo moc od koho," dodal. Do určité míry zná i svoji pozici ve Sky pro nadcházející sezonu. "Samozřejmě jsme se o tom bavili s (generálním manažerem) Davem Brailsfordem, co a jak by si představoval on a jak bych si to představoval já. Detaily ale ještě musíme probrat v říjnu na týmovém mítinku," uvedl König.

Podle všeho má však přislíbenu minimálně jednu ze tří Grand Tours (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta). "Slíbeno můžete mít cokoliv, ale musí pro to člověk také něco udělat. Je to příslib s tím, že pokud tam ta výkonnost bude a vše půjde, jak má, ta možnost tam je. Ale jak říkám, základem je moje dobrá výkonnost," uzavřel König.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články