Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Jakobsen zůstává po hrozivém pádu ve vážném stavu, v ohrožení života ale už není

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen zůstává po hrozivém pádu v Katovicích v dojezdu první etapy závodu Kolem Polska ve vážném, ale stabilizovaném stavu. V souboji o prvenství jej natlačil krajan Dylan Groenewegen těsně před cílovou páskou k bariéře. Třiadvacetiletý Jakobsen ji v plné rychlosti přeletěl a narazil do fotografa. Na místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice v Sosnovci, kde se podrobil operaci.

Hrozivý pád v dojezdu 1. etapy Kolem Polska
zdroj: ČTK/AP

Vedení nemocnice uvedlo, že Jakobsen se v noci podrobil pětihodinové komplikované operaci hlavy a zejména obličeje. Nyní leží na jednotce intenzivní péče, ještě dnes by měl být probuzen z umělého spánku.

"Když jsme ten pád viděli, obávali jsme se nejhoršího, ale teď víme, že je stabilizovaný. Jeho život není ohrožen," řekl v noci ředitel závodu Czeslaw Lang po konzultaci s lékaři. "Po rozhovoru s ředitelem nemocnice cítím trochu úlevu," dodal.

Lékaři předběžně vyloučili poškození mozku, v obličeji ale utrpěl četné fraktury včetně očnice a čelisti. "Musíme počkat několik hodin, než se ho pokusíme probudit. Pak se ukáže, jaký je jeho zdravotní stav. S ohledem na výsledky tomografie ale věříme, že nedošlo k poškození nervové soustavy," uvedl zástupce ředitele sosnovecké nemocnice Pawel Gruenpeter. 

Jezdci k cílové pásce mířili při mírném klesání rychlostí zhruba 80 km/h. O převrhnuté zábradlí popadali a zranili se i další jezdci. Na zemi skončil i Groenewegen, který byl poté z prvního místa dodatečně diskvalifikován, a vítězem byl vyhlášen Jakobsen. Těžké zranění utrpěl i sražený fotograf.

"Od Groenewegena to byl zločin. Za tohle by měl jít do vězení," řekl šéf Jakobsenova týmu Deceuninck-QuickStep Patrick Lefevere. Groenewegenovo počínání odsoudila i Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a oznámila, že případ předala k projednání disciplinární komisi.

"Nemám slov, kterými bych popsal, jak mizerně se cítím kvůli Fabiovi i dalším zraněným. V tuhle chvíli je nejdůležitější Fabiovo zdraví. Neustále na něj myslím," napsal na sociálních sítích Groenewegen, který nehodu označil za hroznou. Také on se podrobil zákroku, lékaři mu operovali zlomenou klíční kost.

K incidentu došlo přesně rok poté, kdy po pádu ve stejném závodě zahynul dvaadvacetiletý Belgičan Bjorg Lambrecht, který v třetí etapě narazil do betonové propusti. Jeho památku si celý peloton připomněl před startem dnešní etapy, jež měřila téměř 200 kilometrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články