Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jakobsen už není v umělém spánku, polské státní zastupitelství nehodu vyšetřuje

Dva dny po hrozivé nehodě při dojezdu první etapy závodu Kolem Polska probudili lékaři v nemocnici v Sosnovci nizozemského cyklistu Fabia Jakobsena z umělého spánku. Stav člena týmu Deceuninck-QuickStep, jenž byl ve středu v ohrožení života, je podle organizátorů závodu kategorie WorldTour dobrý. Státní zastupitelství v Katovicích se mezitím začalo zabývat okolnostmi hromadného pádu.

Hrozivý pád v závěru 1. etapy závodu Kolem Polska
zdroj: ČTK/AP

"Máme dobré zprávy z nemocnice v Sosnovci. Fabio Jakobsen je probuzený z umělého spánku. Jeho stav je dobrý," uvedli pořadatelé závodu Kolem Polska na Twitteru. Lékaři ze sosnovecké nemocnice věří, že se Jakobsen po zotavení bude moci k cyklistice vrátit.

"Přinášíme výborné zprávy: pacient je při vědomí, už není na plicním ventilátoru a jeho krevní tlak je normální. Jsme s jeho stavem velmi spokojeni," informoval zástupce ředitele nemocnice Pawel Gruenpeter. Za dva týdny by podle něj Jakobsen mohl být propuštěn do domácího léčení.

Třiadvacetiletý Jakobsen se vážně zranil v závěru středeční úvodní etapy při hromadném spurtu, kdy ho těsně před cílovou čárou krajan Dylan Groenewegen natlačil v souboji o prvenství do bariéry.

Jakobsen zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a po srážce s fotografem zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve. Úřadující mistr Nizozemska musel být na místě oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje.

Nehodou se už začalo zabývat státní zastupitelství v Katovicích, jež zjišťuje, zda někdo nese za cyklistovo vážné zranění odpovědnost. Mezitím Groenewegena dočasně suspendoval jeho tým Jumbo-Visma s tím, že až do verdiktu Mezinárodní cyklistické unie nebude sedmadvacetiletého jezdce nominovat k závodům.

Po třetí etapě má závod nového lídra. Do čela se dostal ekvádorský vrchař Richard Carapaz, loňský vítěz Gira d'Italia. V cílovém městě Bielsko-Biala tak poprvé triumfoval v dresu Ineosu po přestupu z Movistaru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články