Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jakobsen se k cyklistice zřejmě bude moci vrátit. Ale neodhadneme kdy, říká jeho lékař

Lékař týmu Deceuninck-QuickStep očekává, že se Fabio Jakobsen po hrozivé nehodě ze závodu Kolem Polska k cyklistice vrátí. Podle Yvana Vanmola by mohl být třiadvacetiletý jezdec už ve středu převezen domů do Nizozemska. 

"Fabiův stav se vyvíjí velice dobře. Dokonce natolik dobře, že bude ve středu schopný převozu do nemocnice v Leidenu, kde bude jeho léčba pokračovat," uvedli zástupci belgického týmu v prohlášení.

Potvrdili tak dřívější Vanmolovu pozitivní zprávu. "Musím říct, že jeho stav je velmi dobrý, zvlášť když uvážíte, jak vážnou nehodu měl. Nebyly postiženy žádné životně důležité orgány, takže doufáme v nejlepší. Je plně při vědomí. Nemůže mluvit, ale komunikuje pomocí textových zpráv," řekl lékař belgického týmu Vanmol.

Jakobsen utrpěl vážná zranění obličeje po pádu v závěrečném spurtu středeční 1. etapy v Katovicích, kdy ho v souboji o prvenství natlačil do bariéry krajan Dylan Groenewegen. Úřadující mistr Nizozemska zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve.

Na místě byl oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje. V pátek ho lékaři probudili z umělého spánku.

Jakobsen si při nehodě poškodil patro a průdušnici a utrpěl zlomeniny v obličeji. Lékaři se obávají trvalého estetického a svalového poškození. "Dělá nám starosti jen estetické poškození, jež může mít vliv na činnost svalů v okolí úst," uvedl Vanmol.

Podle něj je pravděpodobné, že se mladý jezdec k cyklistice vrátí. "Předpokládáme, že ano. Ale netroufal bych si stanovit žádný časový rámec," řekl lékař týmu, za který jezdí Zdeněk Štybar.

Groenewegen si při nehodě zlomil klíční kost a jeho tým Jumbo-Visma mu zastavil činnost do doby, než mezinárodní unie UCI okolnosti nehody vyšetří. Za zranění krajana se omluvil. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články