Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Jako první vystoupal do výšky 2780 metrů Špilak. Přebírá i žlutý dres

Sölden (Rakousko) – Simon Špilak zvládl nejrychleji nesmírně těžký výstup na Tiefenbachferner a vyhrál sedmou etapu Tour de Suisse. Poslední horský test vedl závodníky až do výšky 2780 m n. m., slovinský cyklista v horách nad Söldenem převzal i žlutý dres. Špilak nyní vede o 52 vteřin před Damianem Carusem. Jan Hirt předvedl svůj nejlepší výkon v závodě a dojel šestý.

Simon Špilak
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Ehrenzeller

Letošní Giro se přehnalo přes Stelvio, Tour de France zase často jede přes slavný Galibier. Ani jeden z vrcholů ale není v takové nadmořské výšce jako rakouský Tiefenbachferner (2780 m n.m.), kam se peloton závodu Tour de Suisse vydal ve své sedmé etapě. Závěrečný výstup měl důrazně naznačit, jak to dopadne v klasifikaci švýcarského podniku.

K patě patnáctimetrového stoupání dorazil peloton pohromadě, tempo především stáje Kaťuša si ale brzy začalo vybírat daň na slabších závodnících – jedněmi z nich byli překvapivě domácí Matthias Frank či trojnásobný vítěz Rui Costa, největší "senzací" ale bylo brzké odpadnutí Domenica Pozzoviva. Italský jezdec přitom vezl žlutý dres průběžného lídra.

Deset kilometrů před cílem zbylo v první skupině už jen šest jezdců, tím sedmým vlajícím v pozadí byl Jan Hirt. Kaťuša jela zásluhou Reina Taaramäeho "šílené" tempo a po dalším kilometru zbyli na čele už jen tři cyklisté – Taaramäe, jeho lídr Simon Špilak a Joe Dombrowski ze stáje Cannondale-Drapac. A po dalších několika stovkách metrů už jel Špilak sám.

Byla to ukázka velkého sebevědomí – jet na čele sám s vidinou dalších osmi kilometrů v otevřeném kopci s hrozbou náporů větru, si žádalo velkou jistotu ve vlastní schopnosti. Špilak ji ale měl a v prudkém svahu si jel pro etapový triumf i žlutý dres. Slovinec neměl slabší chvilku, a i když se k němu v závěru při průjezdu dlouhým tunelem zezadu přibližoval Jón Izaguirre, slovinský závodník své vítězství o 20 vteřin uhájil. 

Třetí dojel Američan Dombrowski, Hirt se udržel ve skupině s Kruijswijkem a Damianem Carusem a nakonec skončil na šesté příčce (+1:07). Čekalo se, jak na tom bude dosavadní lídr Pozzovivo – Ital v cíli ztratil propastné dvě minuty a půl a i vzhledem k nedělní časovce, která je jeho tradiční slabinou, jsou jeho naděje v trapu.

"Včera mi to moc nevyšlo a byl jsem rád, že jsem neměl velkou ztrátu. Děkuju svému týmu – měl jsem malou krizi, ale podařilo se mi ji zvládnout. Už se těším na závěrečnou časovku, která by mi měla sedět," popisoval v cíli Špilak, který nyní vede o 52 vteřin před druhým Carusem a více než minutou před třetím Kruijswijkem.

Cyklistický etapový závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 7. etapa (161 km):

1. Špilak (Slovin./Kaťuša) -3:58:36, 2. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -22, 3. Dombrowski (USA/Cannondale) -36, 4. Caruso (It./BMC), 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -1:04, 6. Hirt (CCC) -1:07.

Průběžné pořadí: 1. Špilak 26:02:16, 2. Caruso -52, 3. Kruijswijk 1:05, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -2:28, 5. Costa (Portug./SAE Team Emirates) -2:35, 6. Frank (Švýc./AG2R) -2:51.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články