Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jak cyklokrosař uvařil Bernala. Bylo mi to jasné už pod kopcem, přiznal loňský vítěz

Kdo by řekl, že to bude tempo Wouta van Aerta, které se v závěrečném kopci horské etapy Tour de France stane osudným Eganu Bernalovi. Vítěz loňského ročníku odpadl v prvních kilometrech stoupání na Grand Colombier a ztratil všechny šance na obhajobu. V cíli se nevymlouval a přiznal, že byl na hraně už v předchozích kopcích.

Egan Bernal
zdroj: ČTK/PA

Naznačovaly to už předchozí etapy. Egan Bernal pravidelně v závěrech stoupání nestačil slovinským soupeřům. Na druhou stranu, kolumbijský cyklista není vyhlášený svou výbušností a spoléhá spíše na to, že v třetím týdnu přijde jeho čas. Tím si mnoho fanoušků vysvětlovalo fakt, že na vedoucího Primože Rogliče ztrácel z třetí příčky 59 vteřin.

Jenže všechny iluze o Bernalově aktuální výkonnosti vzaly za své v patnácté etapě na Grand Colombier. Nejvyšší bod pohoří Jura by mu přitom papírově měl sedět, neboť znamenal dlouhý sedmnáctikilometrový výšlap. Jenže hvězda týmu Ineos Grenadiers se už po úvodních několika málo kilometrech ocitla vzadu. A brzy už nebyla ani součástí přední skupiny.

Vedle Bernala v tu chvíli trpěl Nairo Quintana a černé sny kolumbijských příznivců se začaly naplňovat. Na Bernala byl smutný pohled, viditelně znavený se ploužil za asistence Michala Kwiatkowského a později také jezdce rivalů z Jumbo-Visma Wouta van Aerta. Bylo paradoxní, že jej uvařilo právě tempo, o něž se staral belgický cyklokrosař. Kdo by to byl řekl.

"Od prvního kopce to nebylo dobré, pokud mám být upřímný," přiznal Bernal po etapě. "Málem jsem odpadl už tam, byl jsem na úplné hraně. Když jsme začínali poslední stoupání, už dole mi bylo jasné, že to nevydržím. Přitom jsem vážně chtěl, ale nešlo to," dodal kolumbijský závodník, který zvítězil v loňském ročníku.

"Jsou tady jezdci, kteří jsou mnohem silnější než já. To si musím přiznat," nehledal Bernal žádné výmluvy. "Těžko říct, co se mnou je. To, co jsem cítil nejvíce, je prostě vyčerpání, už jsem v sobě nic neměl... Nemám sílu. Nemohl jsem ze sebe nic vymáčknout, nic... Když oni zrychlili, nešlo to," dodal.

V cíli to všechno znamenalo ztrátu propastných více než sedmi minut a od toho odvislý propad až na třináctou příčku průběžného pořadí. Veškerá naděje na obhajobu vítězství je tím pryč a těžko říci, co nyní na Tour bude Bernalovým cílem. Může se zkusit dostat zpět do elitní desítky, pravděpodobně ale spíše pojede na jednotlivé etapy.

"Nehledám žádné výmluvy," dodal poté ještě první kolumbijský vítěz Tour de France. Kolumbie v celkovém pořadí v 15. etapě ztratila jak jeho, tak Naira Quintanu, navíc musel odstoupit také Sergio Higuita. Tamní příznivce může těšit alespoň výkon Rigoberta Urána, který je po druhém týdnu Staré dámy třetí, navíc před krajanem Miguelem Ángelem Lópezem.

Zdroj
ČT sport, ITV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články