Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Italský manažer: Bakalovy plány cyklistice uškodí

Řím - Plány Zdeňka Bakaly na velkou reformu profesionální cyklistiky podrobil kritice šéf kontinentálního týmu Farnese Vini-Selle Italia Luca Scinto. Návrhy českého miliardáře podle něj ignorují letité tradice a pro malé stáje by mohly být likvidační. Bohatý podnikatel už dříve oznámil plán obnovit Závod míru, který se kvůli nedostatku financí nejezdí od roku 2007.

Cyklistika má do budoucna podle Bakaly stále svůj potenciál
zdroj: Getty Images autor: James Startt

Bakala, který je majitelem elitního týmu, by rád v cyklistice vytvořil seriál po vzoru formule 1 s pevným kalendářem závodů, jasnou klasifikací a jistou účastí hvězd. Za tím účelem chce spolu s týmy a mezinárodní unií UCI vytvořit novou organizaci, která by cyklistiku řídila. Do projektu hodlá investovat 10 až 20 milionů eur.

"Cyklistika je postavena na svých tradicích, ale Bakala chce všechno změnit a vytvořit uzavřený systém. To je pro ostatní hodně nebezpečné," citoval Scinta server cyclingnews.com.

"Znamená to, že spousta týmů zmizí stejně jako malé závody. Cyklistika tak přijde o hodně ze svého dědictví a tradice. A proč? Nikdo neví. Mluví se o podílech z vysílacích práv. Ale budou je pořád vlastnit organizátoři? O tom pochybuji," uvedl manažer italského týmu, který letos na pozvání startoval mezi elitními stájemi na Giro d'Italia, kde jeho členové vyhráli dvě etapy a díky Matteovi Rabottinimu i vrchařskou soutěž.

Na revoluci v cyklistice podle Scinta není ani vhodná doba. "O změnách k lepšímu se snadno mluví, ale je těžké je uskutečnit, zvlášť v současné ekonomické situaci," prohlásil.

Zdeněk Bakala, majitel stáje Omega Pharma-QuickStep:

"Určité věci v profesionální cyklistice se musí změnit, aby dokázala naplnit svůj potenciál, který do budoucna má. Současné události mají dramatický dopad i na životy jezdců. Přišly tresty a budou následovat další odchody známých osobností kvůli tomu, čeho jsme byli svědky."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články