Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Italský den. Masnada vyhrál etapu, jeho krajan Conti je novým lídrem Gira

V šesté etapě Giro d'Italia došlo na první vítězství domácího závodníka. Pětadvacetiletý Fausto Masnada vyhrál z úniku a získal cenný triumf pro svou stáj Androni Giocattoli-Sidermec. Hned za ním dojel další z Italů Valerio Conti, který se dostal do průběžného vedení. Růžový dres mu přenechává Primož Roglič.

Fausto Masnada
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Nebyla to jednoduchá etapa. Nic podobného dlouhým sprinterským dnům, které předcházely. Před cílem v San Giovanni Rotondo totiž přišel sice ne dechberoucí, nicméně již přece jen pořádný kopec druhé vrchařské kategorie. S maximálním sklonem kolem devíti procent si na Coppa Casarinelle museli poradit jak urpchlíci, tak stíhající peloton.

V úniku byla velká jména jako Andrey Amador či domácí hvězdička Fausto Masnada. Jelikož se v pelotonu nenašel tým, který by se odhodlal ke stíhání, začalo být zřejmé, že tohle bude úkol pro jednoho ze 13 závodníků bojujících před hlavním polem. Vyhraje Masnada? Převáží Amador, nebo nechá Sam Oomen zapomenout na předčasný konec kolegy Toma Dumoulina?

Nakonec to byl Masnada, kdo jako první vyrazil hned v počátku patnáctikilometrového stoupání. Ve čtyřprocentním svahu se mu za zadní kolo přilepil pouze Valerio Conti, který už v tu chvíli věděl jednu věc – pokud se nestane něco mimořádného, převezme po etapě růžový dres od Primože Rogliče. Masnada šlapal do pedálů, Conti se za ním vezl.

Je nám líto, video expirovalo.
Lídrem Gira je po 6. etapě Valerio Conti

Zprvu to vypadalo, že svůj útok zbytečně uspěchali. Jenže Masnada, závodník italské stáje Androni Giocattoli-Sidermec, našel ve svých nohou znovu skutečně vynikající motor. Pětadvacetiletý cyklista, který na závodě Kolem Alp před třemi týdny vyhrál dvě etapy, opět ukázal, že pokud soupeřům odjede, chytá se skutečně stěží.

Společně se dostali až do finiše, který byl jasnou záležitostí. Conti mu sprint rozjel a zřejmě došlo i na společnou domluvu. Přece jen, závodník stáje UAE Team Emirates získává ještě cennější úspěch než jen vyhranou etapu. Je totiž novým lídrem letošního Gira, růžový dres mu přenechává Primož Roglič. Slovinec dojel v pelotonu s mankem 7:18.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 6. etapa (Cassino - San Giovanni Rotondo, 238 km):

1. Masnada (It./Androni Giocattoli-Sidermec) 5:45:01, 2. Conti (It./SAE Team Emirates) -5, 3. Rojas (Šp./Movistar), 4. Plaza (Šp./Israel Cycling Academy) oba -38, 5. Carboni (It./Bardiani-CSF) -43, 6. Serry (Belg./Deceuninck-Quick Step), 7. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) oba -54, 8. Peters (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Amador (Kost./Movistar), 10. Antunes (Portug./CCC) všichni -57, ...102. Hirt (Astana) -7:19, 167. Černý (CCC) -23:08.

Průběžné pořadí: 1. Conti 25:22:00, 2. Carboni -1:41, 3. Peters -2:09, 4. Rojas -2:12, 5. Madouas -2:19, 6. Antunes -2:45, 7. Masnada -3:14, 8. Serry -3:25, 9. Amador -3:27, 10. Oomen (Niz./Sunweb) -4:57, ...94. Hirt -18:08, 143. Černý -39:40. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články