Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Italové se radují z domácího vítězství. Bettiol potvrdil výborné Giro etapovým triumfem

Vyhrát etapu na domácí Grand Tour je snem všech italských, francouzských a španělských cyklistů. Albertu Bettiolovi se to v osmnáctý den Giro d'Italia skutečně podařilo. Sedmadvacetiletý domácí cyklista zvítězil z úniku a po svém triumfu na závodě Kolem Flander (2019) slaví další velký úspěch.

Alberto Bettiol
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Alberto Bettiol se od svého dva roky starého vítězství na závodě Kolem Flander spíše trápil. Na letošním Giru ale opakovaně ukazuje, že své "staré nohy" má zpět, když pomáhá lídrovi týmu Hughu Carthymu. A potvrdil to také v 18. etapě, již vyhrál z úniku. Sedmadvacetiletý Bettiol se na čele osamostatnil šest kilometrů před finišem, když předjel Rémiho Cavagnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmnáctou etapu Gira vyhrál Bettiol

V celkovém pořadí jsme žádné změny neviděli, jedinou výjimkou bylo ranní odstoupení desátého muže klasifikace Giulia Cicconeho, který vzdal po zraněních z předchozí etapy. Egan Bernal tak stále vede o dvě minuty a 21 vteřin před Damianem Carusem, o další minutu zpět je Simon Yates. Čtvrtý Alexandr Vlasov už ztrácí šest minut.

Jak etapa probíhala?

Giro d'Italia jde do svého úplného finále, které rozhodne o celkovém vítězi. Osmnáctá etapa ještě korunovaci Egana Bernala nepotvrdila, byl to totiž v rovinatém terénu především den pro únik. Do něj se pustila velmi početná skupina s několika zvučnými jmény: Alberto Bettiol, Rémi Cavagna či Nicolas Roche.

Za nimi se nikam nejelo a peloton byl spokojený s tím nechat skupině dvacetiminutový náskok. O nic nešlo, nikdo vepředu neohrožoval rozložení sil v celkové klasifikaci. Bernal, Damiano Caruso či Simon Yates tak měli relativně klidný den, kdy mohli pošetřit zbývající síly před závěrečnými třemi dny závodu.

Šestadvacet kilometrů před finišem přišel klíčový moment, kdy si útok přichystal Cavagna. Vynikající francouzský časovkář byl velkou hrozbou: soupeři věděli, že pokud mu dají prostor, zmijí jim za zatáčkou a již jej před cílem nechytí. Věděli to, ale přesto Cavagnovu útoku zabránit nedokázali. Francouz byl v tu chvíli zkrátka příliš silný.

Dvacet kilometrů v sobě držel naději na vítězství, než jej dojel Bettiol. Domácí závodník nejprve jeho náskok stáhnul, a brzy jej svým zrychlením zcela zlomil. Bettiol v krátkém stoupání urval soupeře a do cíle si už vcelku s komfortním náskokem dojel sám. Cavagna nakonec nebyl ani druhý, za vítězem se objevil další z Italů Simone Consonni.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 18. etapa Rovereto - Stradella (231 km):

1. Bettiol (It./EF Education-Nippo) 5:14:44, 2. Consonni (It./Cofidis), 3. Roche (Ir./DSM), 4. Arndt (Něm./DSM), 5. Ulissi (It./SAE Team Emirates), 6. Battistella (It./Astana-Premier Tech), 7. Zana (It./Bardiani- CSF), 8. Tesfatsion (Erit./Androni Giocattoli-Sidermec) všichni -17, 9. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -24, 10. Mosca (It./Trek-Segafredo) -1:12, ...136. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -23:30.

Průběžné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 77:10:18, 2. Caruso (It./Bahrain Victorious) -2:21, 3. S. Yates (Brit./BikeExchange) -3:23, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -6:03, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -6:09, 6. Bardet (Fr./DSM) -6:31, 7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -7:17, 8. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) -8:45, 9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -9:18, 10. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -13:37, ...32. Hirt -1:26:08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články