Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

I Yates může být k poražení. V 18. etapě ztratil polovinu svého náskoku

Stoupání na Prato Nevoso nepatří na letošním Giro d'Italia k těm nejprudším ani nejdelším. Přesto mu v 18. etapě závodu připadla důležitá role. V jeho svazích totiž vůbec poprvé ztratil čas Simon Yates, který se nedokázal udržet zadního kola Toma Dumoulina. Lídr závodu přišel o polovinu svého náskoku a před posledními dvěma horskými etapami už vede jen o 28 sekund. Z etapového triumfu se raduje Maximilian Schachmann.

Simon Yates dlouho na letošním Giru vypadal, že ho nikdo nemůže ani ohrozit. Poté, co udržel své vedení i v poslední časovce, jako by začínal klesat na mysli také Tom Dumoulin. V 18. etapě se ale objevila první rezavá místa v Yatesově brnění. Dumoulin snížil svou ztrátu na lídra závodu přesně na polovinu – nyní činí 28 vteřin.

"Čekal jsem na správný moment a dva kilometry před cílem jsem to zkusil. Na první útok ještě dokázal odpovědět, ale pak jsem se pustil za Chrisem Froomem (a to už Yates nestačil). Je to povzbuzení, ale čekají nás dva velmi těžké dny," hodnotil Dumoulin, který na Giru obhajuje loňské překvapivé vítězství.

"Pořád je to v pořádku. Neměl jsem nejlepší nohy, ale musím zůstat nad věcí – stále jsem v růžovém," nepůsobil v cíli zlomeně Yates. Před Dumoulinem vede o osmadvacet vteřin, pak následuje souboj o pódium: na třetího Domenica Pozzoviva ztrácí Chris Froome 39 sekund a Thibaut Pinot jednu minutu a 41 vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Giro d´Italia: 18. etapu vyhrál Schachmann

O vítězství na svazích Prato Nevoso bojovala trojice závodníků: Maximilian Schachmann, Rubén Plaza a Mattia Cattaneo. Jejich souboj sledoval také René Andrle, který na prvně jmenovaného dohlížel na farmě Quick-Stepu Floors a toho druhého vede právě na letošním Giru. Nakonec zvítězilo mládí, čtyřiadvacetiltý Schachmann vyhrál svou první velkou etapu.

"Je to úžasné vítězství, fantazie. Všichni souhlasí s tím, že Giro je letos opravdu těžké, a tak mě ještě více těší, že jsem se tu zapsal mezi vítěze. Teď budu pomáhat (Eliovi) Vivianimu. Musím ještě poděkovat Michaelu Morkovovi, který mě dostal do úniku. Jsme spolu na pokoji a pořád mi dává cenné rády. Na mé výhře má velký podíl," líčil Schachmann.

Maximilian Schachmann
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jak etapa probíhala?

Úniky na letošním Giro d'Italia mnoha prostoru nedostaly, vždyť pouze v šesté etapě slavil Esteban Cháves a v desáté uspěl Matej Mohoric, který v Gualdo Tadino po předlouhých 244 kilometrech porazil Nica Denze. Kromě toho vždy převážily sprinterské týmy, anebo o triumf soupeřili jezdci na celkové pořadí. Až do etapy číslo 18, která vrcholila na Prato Nevoso.

Peloton vedený Samem Bewleym a Sveinem Tuftem ze stáje Mitchelton-Scott pustil dopředu skupinku s Rubénem Plazou, Maximilianem Schachmannem nebo třeba Giuseppem Fonzim, který na zádech kromě dresu svého týmu Willier Triestina-Selle Italia veze i virtuální maglia nera – dres, který se po 2. světové válce několik let uděloval poslednímu cyklistovi pořadí.

Tým Simona Yatese byl více než spokojený se složením skupiny na čele a soustředil se jen na to, aby se lídrovi průběžné klasifikace nic nestalo. Zatímco Roman Kreuziger a spol. strážili maglia rosa, v úniku se oddělovalo zrno od plev. Ve čtrnáctikilometrovém stoupání s průměrným sklonem okolo sedmi a půl procent na sebe nástupy nenechaly dlouho čekat.

Byl to osmatřicetiletý Plaza, jehož zrychlení rozdělilo spolupracující skupinu. Stáj Israel Cycling Academy, která má na Giru českého sportovního ředitele i mechanika, stále čeká na etapový triumf a v Plazovi se jí naskýtala značná šance. S veteránem bojovali o generaci mladší Schachmann a Mattia Cattaneo.

Převáží zkušenost, anebo rozhodne hbitost a výbušnost mladších závodníků? Nakonec platila hrubá síla. Schachmann urval z první pozice oba své soupeře a dojel si na vrcholu Prato Nevoso pro vítězství. Ve čtyřiadvaceti letech si tak na své vůbec první Grand Tour připsal etapové vítězství. O několik vteřin později přijel Plaza, za ním Cattaneo.

Za nimi se favorité teprve oťukávali. Dopředu vyrazil Richard Carapaz, ovšem svou situaci neodhadl ideálně – rychle se totiž kolem něj přehnal Miguel Ángel López a získal cenných 35 vteřin v tomto ekvádorsko-kolumbijském souboji o bílý dres. Brzy nato přišel velký atak Toma Dumoulina, jehož zadní kolo si ale ještě pečlivě střežil Yates.

To už ale neplatilo v případě útoku vyprovokovaného Chrisem Froomem. Zatímco Dumoulin s Domenicem Pozzovivem se britského šampiona držet dokázali, lídr závodu se poprvé na letošním Giru ocitl v defenzivě. Soupeři mu odjeli a Yates se dokonce nedokázal chytit ani další skupiny s Pellem Bilbaem a Patrickem Konradem.

V cíli nakonec rodák z anglického Bury ztratil osmadvacet vteřin na svého největšího soupeře: Tom Dumoulin v 18. etapě smazal rovnou polovinu ze svého manka a ukázal, že i Yates může být k poražení. Zda psychická vzpruha zafunguje, bude moci vítěz loňského ročníku předvést v příští etapě s výstupem na Colle della Finestre.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 18. etapa (Abbiategrasso - Prato Nevoso, 196 km):

1. Schachmann (Něm./Quick-Step Floors) 4:55:42, 2. Plaza (Šp./Izrael Cycling Academy) -10, 3. Cattaneo (It./Androni) -16, 4. Pfingsten (Něm./Bora-Hansgrohe) -1:10, 5. Marcato (It./SAE Team Emirates) -1:26, 6. Mörköv (Dán./Quick-Step Floors) -1:36, 7. Kuzněcov (Rus./Kaťuša) -1:52, 8. Van Emden (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:22, 9. Turrin (It./Wilier Triestina) -3:29, 10. Ballerini (It./Androni) -5:09, ...37. Hirt (Astana) -14:26, 77. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -22:57, 144. Štybar (Quick-Step Floors) -27:24.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 75:06:24, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -28, 3. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida) -2:43, 4. Froome (Brit/Sky) -3:22, 5. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -4:24, 6. López (Kol./Astana) -4:54, 7. Dennis (Austr./BMC) -5:09, 8. Bilbao (Šp./Astana) -5:54, 9. Carapaz (Ekv./Movistar) -5:59, 10. Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) -7:05, ...39. Hirt -1:17:35, 52. Kreuziger -1:36:39, 89. Štybar -2:39:11.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články