Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

I tříminutové vedení se dá ztratit. Chaves střídá na čele Kruijswijka

Risoul (Francie) - Velké zemětřesení udělala v celkovém pořadí devatenáctá etapa Giro d'Italia. Lídr závodu Steven Kruijswijk nezvládl zatáčku ve sjezdu z Colle dell'Agnello, spadl a ztratil své vedení v závodu. V něm ho střídá druhý muž etapy Esteban Chaves. Vítěz dne Vincenzo Nibali je v průběžné klasifikaci na druhé příčce s mankem 44 vteřin, Kruijswijk doplňuje pódium na třetím místě.

zdroj: ČT4

Colle dell'Agnello bylo se svými 2744 metry nejvyšším bodem celého Gira a právě zde se odehrály klíčové momenty jak etapy, tak celého závodu. Akcelerace Estebana Chavese ve stoupání roztrhala skupinu a spolu s Kolumbijcem se držel už jen Vincenzo Nibali a Steven Kruijswijk. Společně přejeli i vrchol stoupání, avšak drama začalo až ve sjezdu  Kruijswijk nezvládl ostrou zatáčku, vytočil bolestivé salto přes řidítka a skončil ve sněhové bariéře.

Následné technické potíže ho ještě více zdržely a nizozemský lídr závodu byl najednou dvě minuty za dvojicí Nibali, Chaves. Ještě hůře ve sjezdu havaroval Ilnur Zakarin, který zcela slétl z trati a mohl být rád, že z ošklivého pádu vyvázl jen se zlomenou klíční kostí. V každém případě v závodu skončil.

Kruiswijk se snažil limitovat své ztráty, avšak byl na rozdíl od konkurence izolován a finální stoupání na Risoul si musel "vyjet" celé sám. Na čele naproti tomu útočil Nibali, kterému se podařilo setřást i Chavese. V této chvíli už měl Kruijswijk dokonce tříminutové manko a jeho doposud impozantní vedení v závodu začalo naplno kolabovat.

Nibali nakonec dotáhl svůj atak až na vrchol Risoulu  na něm před dvěma lety udělal klíčový krok ke svému vítězství na Tour de France, nyní se zde vrátil do hry o triumf na Giru. Chaves za ním zaostal o padesát sekund a je novým lídrem závodu. Kruijswijk dorazil s odstupem téměř pěti minut a padá v celkovém pořadí na třetí místo.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 19. etapa (Pinerolo - Risoul, 162 km):

1. Nibali (It./Astana) 4:19:54, 2. Nieve (Šp./Sky) -51, 3. Chaves (Kol./Orica) -53, 4. Ulissi (It./Lampre) -1:02, 5. Majka (Pol./Tinkoff), 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Urán (Kol./Cannondale) všichni -2:14, 8. Preidler (Rak./Giant) -2:43, 9. Roche (Ir./Sky), 10. Dupont (Fr./AG2R) oba -2:51.

Průběžné pořadí: 1. Chaves 78:14:20, 2. Nibali -44, 3. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -1:05, 4. Valverde -1:48, 5. Majka -3:59, 6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -7:53, 7. Amador (Kost./Movistar) -9:34, 8. Urán -12:18, 9. Sivcov (Běl./Dimension Data) -13:19, 10. Pozzovivo (It./AG2R) -14:11.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články