Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

I na domestika se někdy usměje štěstí. Benedetti se dočkal etapy, Polanc růžového dresu

Dlouhé roky pracujete pro jiné, stojí vás to spoustu dřiny. Někdy vám však štěstí přeje. Cesare Benedetti, dlouholetý domestik ze stáje Bora-hansgrohe, vyhrál z úniku 12. etapu Giro d'Italia. Mezi uprchlíky byl také Josef Černý, který však odpadl v klíčovém stoupání Montoso. Mění se pozice na čele pořadí. Růžový dres nyní poveze Slovinec Jan Polanc, který jej převzal od týmového kolegy Valeria Contiho.

Cesare Benedetti
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jednatřicetiletý Benedetti začínal jako tzv. stagiaire v týmu Liquigas, po půl roce se ale stěhoval do Německa, kde oblékl barvy stáje NetApp. Ta už dnes nese jiné jméno (Bora-hansgrohe), jde však o stejnou instituci, za níž mnohé najezdili i Jan Bárta s Leopoldem Königem. Benedetti dlouhé roky pomáhal jiným. Nyní se dočkal vítězství.

Ital naskočil do početného úniku (byl v něm také Josef Černý), v němž se rozhodovalo o vítězství. Udržel se v prudkém stoupání na Montoso a ve finiši měl více sil než jeho soupeři. Etapa se vydařila též Miguelu Ángelu Lópezovi a Mikelu Landovi, kteří stáhli zhruba půlminutu ze své ztráty v průběžném pořadí.

Giro d'Italia 2019
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jak 12. etapa probíhala?

Ospalé, nevýrazné, ba skoro až nudné. Zhruba tak bylo dosud popisováno letošní Giro. Etapy v sobě neměly skoro žádné převýšení a mnoho vzrušení nepřinesly. Jenže dvanáctý týden tomu vystavil řádnou stopku. Přišly první hory, první odvážné nástupy. Etapa mezi slavnými body Cuneo a Pinerolo přinesla spoustu adrenalinu.

V roce 1949 v kopcích v okolí závodili Fausto Coppi a Gino Bartoli, přičemž prvně jmenovaný nechal svého soupeře daleko a daleko za sebou. Symbolizovalo to definitivní předání sil mezi slavnými Italy: Coppi směřoval ke svým největším triumfům, Bartali do sportovního důchodu. Bylo to zlaté období nejen italské cyklistiky.

Na průběh aktuální etapy měli vliv i čeští jezdci. Josef Černý se letos poprvé vydal do úniku a pracoval v něm až do klíčového stoupání Montoso (9 km za sklonu 9,4 procent), kde lepším vrchařům nestačil. 25členná skupina se ve svahu smrskla na pouhou šestici Jan Polanc,  Damiano Caruso, Eddie Dunbar, Gianluca Brambilla, Cesare Benedetti a Eros Capecchi. 

Také Jan Hirt byl vidět. Právě on byl tím, který asistoval Miguelu Ángelu Lópezovi při jeho nástupu na Montoso. Kolumbijec si vytvořil malý náskok spolu s Mikelem Landou, který také potřeboval nahánět zpět ztracený čas. Na vrcholu kopce vedli před skupinou Primože Rogliče se všemi velkými favority zhruba o 70 vteřin.

V údolí poté oběma pomohli týmoví kolegové, kteří se k nim stáhli z původního úniku. Koalice Movistaru a Astany nakonec přinesla solidní náskok: v cíli byli Landa s Lópezem o půl minuty dříve než Roglič, Vincenzo Nibali, Simon Yates a další velká jména. Jejich problémy se tím nezalepily, jde však o pozitivní signál pro další dny.

Duel o vítězství svedla pětice jezdců. Sprint rozjel domácí Capecchi, ale neměl už sil a dopředu šel jeho krajan ze stáje Bora-hansgrohe. Benedetti se po letech obětavého pomáhání ostatním dočkal etapového vítězství na nejkrásnějším závodě světa. Jde o první vítězství jeho dlouhé kariéry.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 12. etapa (Cuneo - Pinerolo, 158 km):

1. Benedetti (It./Bora-hansgrohe) 3:41:49, 2. Caruso (It./Bahrajn-Merida), 3. Dunbar (Ir./Ineos) oba stejný čas, 4. Brambilla (It./Trek-Segafredo) -2, 5. Capecchi (It./Deceuninck-Quick Step) -6, 6. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -25, 7. Montaguti (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -34, 8. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal), 9. Gavazzi (It./Androni Giocattoli-Sidermec) oba -2:36, 10. Senni (It./Bardiani-CSF) -2:38, 11. Černý (CCC) -2:42, ...62. Hirt (Astana) -11:21.

Průběžné pořadí: 1. Polanc 48:49:40, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -4:07, 3. Conti (It./SAE Emirates) -4:51, 4. Capecchi -5:02, 5. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -5:51, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -6:02, 7. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:00, 8. Carapaz (Ekv./Movistar) -7:23, 9. Amador (Kost./Movistar) -7:30, 10. Carthy (Brit./EF Education First) -7:33, ...63. Hirt -30:35, 117. Černý -59:30. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články