Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hvězdy se nedokázaly adaptovat a hodily rukavici mladým, hodnotí König cyklistický rok

Byla to sezona, v níž se ve velmi jasném světle ukázali mladí cyklisté. Tadej Pogačar vyhrál Tour de France, Tao Geoghan Hart zvítězil na Giro d'Italia, zářili Remco Evenepoel či Marc Hirschi. Podle Leopolda Königa za jejich úspěch může z podstatné části současná situace, na niž se starší generace nedokázala tak rychle adaptovat.

Richard Carapaz a Michal Kwiatkowski
zdroj: ČTK/AP autor: Stephane Mahe

Úspěchy mladých závodníků byly všudypřítomné. Naopak zaslouženější jména se tolik neprosazovala. "Když vezmeme celou sezonu, která byla naprosto jedinečná, tak mi naběhne slovo 'adaptace'. To ti matadoři jako Geraint Thomas a Vincenzo Nibali nezvládli. Nedokázali se adaptovat na novou situaci. A to byla hozená rukavice pro novou generaci, která se jí elegantně zhostila," myslí Leopold König, který v současnosti řídí Czech Cycling Tour.

Velký rozdíl viděl v tom, jak se favorité nedokázali přizpůsobit tréninku v nové situaci. "Starší závodníky, kteří za sebou v nejvyšší lize mají třeba deset let, to zaskočilo. Těžko hledali motivaci, nebo se naopak přetrénovali. To byl kámen úrazu. Hvězdy cyklistiky se letos tolik neukázaly," soudí o celém cyklistickém roku, který se za týden uzavře ve Španělsku na Vueltě.

Zaujal ho především triumf Tadeje Pogačara na Tour de France, o němž rozhodla poslední časovka. "Byl to od něj fenomenální výkon a budeme se těšit, jestli na to v normálnější sezoně dokáže navázat. Protože spoustu favoritů to nastupující generaci bude chtít vrátit," míní König, který strávil několik let ve stájích Sky či Bora-hansgrohe.

Úspěch Slovinců jej tolik nezaskočil. "Je to častokrát o náhodě. Slovinci ale mají dlouhodobě předpoklady v široké základně jezdců, na to, jak je to malá země, mají dost malých týmů. Jsou tam podmínky pro mladé závodníky. To, co předvedli, bylo neuvěřitelné," hodnotí König první místo Pogačara, kterému z druhé příčky sekundoval Primož Roglič.

Ne vše se ale odehrálo ve Francii. Největší úspěch české cyklistiky přišel na Giro d'Italia, kde Josef Černý vyhrál devatenáctou etapu. "Po celé Giro předváděl výbornou formu. Ve všech časovkách byl nejhůře šestý. V té zkrácené etapě se s tím popral nejlépe. Říkal jsem si, že v tak silném úniku to bude těžké, ale strašně dobře to zvládl takticky. Zaslouženě vybojoval vítězství," oceňuje svého krajana König.

Sport
zdroj: ČT4

Černý nyní řeší, v jakém týmu bude závodit příští rok. Jeho dosavadní stáj CCC totiž v pelotonu končí. "Každé vítězství je v této situaci vstupenka pro nový kontrakt. Končí dva týmy... Doufejme, že mu to v kariéře pomůže k tomu, aby pokračoval," věří König, který sleduje i současné boje na Vueltě.

"Na Vueltě se pravděpodobně rozhodne v časovce, rozdíl mezi Richardem Carapazem a Rogličem je jen deset sekund. Vše hraje do karet Rogličovi, protože Carapazovi deset vteřin stačit nebude," předvídá König.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články