Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Hravá, rychlá, technická. Na nové pisárecké trati se pojede ME bikerů

Bývalý armádní areál v brněnských Pisárkách bude hostit vrcholný podnik bikerů. Podruhé v historii uspořádá Česká republika mistrovství Evropy. Jeho dějištěm bude trať v Brně. Na šampionátu, který se bude konat od 25. do 28. července, by neměla chybět evropská špička včetně dlouholeté české jedničky Jaroslava Kulhavého.

Pořadatelé doufají, že v Brně nebude chybět žádná velká osobnost světové cyklistiky. "Je to jeden z vrcholů sezony i pro mě," řekl olympijský vítěz z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý, který se do závodů zapojí o tomto víkendu a koncem května bude startovat na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě.

V Brně se před šesti lety začala formovat nová trať v pisáreckém areálu Anthropos v blízkosti rekreační zóny Riviéra. V roce 2015 se zde poprvé jel Český pohár, o dva roky později mistrovství republiky. Nyní se Bikearena dočká svého vrcholu v podobě ME.

"To nejzajímavější je velice blízko u sebe," lákal fanoušky v pořadu Téma pro hosty hlavní organizátor Lubomír Vidlák. "Je to hravá, rychlá a technická trať v areálu v blízkosti města," potvrdil Kulhavý současný trend zařazování vrcholných závodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Jedno kolo má délku 4100 metrů s převýšením 210 metrů. "Trať byla prakticky hotova v předchozích letech, nyní jsme ji jen doupravili a doladili některé detaily," řekl Vidlák. Na toto doladění padlo mimo jiné i 650 tun přírodního kamene.

Počet účastníků bude znám až po uzávěrce, nicméně už nyní je jasné, že vedle závodů kategorie elite bude největší zájem o start v kategorii veteránů. "Vždyť Česko je bikovou velmocí," připomněl Vidlák obrovskou popularitu horských kol v Česku.

Cyklistika v Česku na vzestupu

Šampionát začne ve čtvrtek 25. července závody veteránů a vyvrcholí v neděli 28. července závody elite mužů i žen. Prázdninový termín může být z hlediska návštěvnosti ošidný. "Český fanoušek je trošku nevyzpytatelný. Je to období prázdnin, v Brně bude úbytek hlavně mladší populace," upozornil Vidlák.

Obecně ovšem nutno dodat, že zájem o cyklistiku v posledních letech stoupá. Dá se to pozorovat v účasti dětí na českých pohárech. "Před šesti lety nám chodilo padesát dětí ve všech kategoriích, dnes je to kolem pěti set. Nárůst je obrovský. Jsou to ale příjemné problémy," řekl prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

Letním evropských šampionátem bikerů v Brně vyhlídky na pořádání velkých akcí rozhodně nekončí. "Máme zažádáno o mistrovství Evropy v maratonu horských kol v roce 2021. Potom bychom mohli navázat evropským šampionátem, mistrovstvím světa, světovými poháry v cyklokrosu nebo horských kolech. Byl bych rád, kdybychom sem dostali i ME v silniční cyklistice," dodal Marek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články