Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Horská kola jsou zpátky. Startuje nový ročník Českého poháru

Praha – V sobotu se naplno rozjede nová sezona Českého poháru horských kol v olympijské disciplíně cross country. Na programu je celkem šest závodů, jejichž atraktivitu zvyšuje zařazení do kategorie C1 v kalendáři Mezinárodní cyklistické unie UCI. V pořadí pátý podnik v druhé polovině července v Praze bude rovněž republikovým šampionátem. 

"Letošní ročník je výjimečný tím, že závody jsou zapsané v kategorii C1. Závodníci tím získávají šanci vyjet si větší počet bodů do žebříčku UCI, s čímž souvisí i větší možnost vydobýt si co nejvíce možných míst na olympijské hry," řekl předseda komise horských kol Petr Marek.

Závody tak letos poutají větší pozornost zahraničních závodníků. "Zaznamenali jsme zvýšený zájem ze strany zahraničních jezdců, což přinese i zvýšenou konkurenci a kvalitu závodů. V současné době máme přihlášeno okolo 35 cizinců," přiblížil Marek. "Hlásí se taková ta širší evropská špička," podotkl reprezentační kouč Viktor Zapletal.

Pro pořadatele to ale znamená i zvýšené nároky na organizaci a finanční zajištění. "Je to samozřejmě honorováno vyššími cenami, až dvojnásobnými oproti minulým ročníkům. Vítěz závodu v elitní kategorii mužů si přijde na 18 tisíc korun, mezi ženami je to 14 tisíc pro vítězku," uvedl Marek. Celkově se na odměnách vyplatí 580 tisíc korun. 

Vítězství bude obhajovat Jan Škarnitzl, kterého ale nedávno postihla nepříjemná událost – zlomil si levou ruku. "Přihodil se mi pád při prvním závodu světového poháru v Jihoafrické republice. Hned po příletu na prvním tréninku v prvním kole. Komplikace je to veliká. Až dneska na vyšetření v nemocnici jsem zjistil, že ruka je zlomená, a sám přesně nevím, kolik týdnů budu bez závodů," prohlásil Škarnitzl.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozjíždí se nový ročník Českého poháru horských kol

Na první závod do Teplic se naopak chystá vítěz letošního ročníku Cape Epic, extrémního vytrvalostního závodu dvojic, Kristián Hynek. "Po Cape Epic jsem měl takovou odpočinkovou fázi, ale už jsem zase zahájil přípravu na další závody a Český pohár mi do toho skvěle zapadá. Potřebuju se trošku rozjet do rychlosti. Hodně se na ten závod těším, protože tam bude spousta starých známých a domácí pohár jsem nějakou dobu nejel," uvedl Hynek.

Kromě nejsledovanější disciplíny cross country budou pokračovat také seriály závodů ve sjezdu, v maratonu i ve sprinterské disciplíně eliminátor. "UCI od tohoto projektu upustila, nicméně v závodech domácího poháru to získalo hlavně v mládežnických kategoriích obrovskou popularitu a my tuto disciplínu chceme zachovat," prozradil Zapletal. Eliminátor se pojede v rámci tří závodů v Bedřichově, v Kutné Hoře a v Praze. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články