Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Horská etapa zamíchala pořadím. Na Giru vede Maďar Valter

Dramatický den má za sebou Giro d'Italia. Šestou etapu vyhrál z úniku Gino Mäder, jehož tým Bahrajn-Victorious v předchozím závodním dni ztratil svého lídra Mikela Landu. Z jezdců na celkové pořadí se opět nejlépe předvedl Egan Bernal. Mění se držitel růžového dresu. V čele klasifikace je překvapivě maďarský jezdec Attila Valter.

Attila Valter
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Paolone

Jednou jste dole, jednou nahoře. Zatímco v cíli páté etapy tým Bahrajn-Victorious smutnil, protože po pádu musel odstoupit lídr sestavy Mikel Landa, po šesté etapě slaví. Gino Mäder dokázal z úniku vyhrát první horskou etapu s cílem na San Giacomu. Ve čtyřiadvaceti letech dosáhl životního úspěchu.

Za ním se utkali favorité, z nichž na tom nejlépe opět byl Egan Bernal. Kolumbijec dojel na druhém místě ve skupince s Danem Martinem a Remcem Evenepoelem, další vrchaři dorazili s mírnou ztrátou. Mění se držitel růžového dresu. Alessandro De Marchi brzy odpadl a v čele klasifikace se tak senzačně ocitl maďarský cyklista Attila Valter.

"Jsem opravdu velmi překvapený, že se mi to skutečně podařilo. Samozřejmě, měl jsem to v hlavě, byla to velká motivace. Určitě to nebylo jednoduché, ale poslední kopec se mi jel dobře. Dával jsem si pozor na ostatní a jel, co to šlo," říkal v cíli Valter. Jezdec týmu Groupama-FDJ bude vedení hájit v rovinaté sedmé etapě coby první Maďar v růžovém dresu.

Je nám líto, video expirovalo.
Etapu Gira vyhrál Mäder, celkově vede Valter

Jak etapa probíhala?

Nebohý Alessandro De Marchi na začátku dne doufal, že si růžový dres bude moci ponechat i po šesté etapě. Sny pětatřicetiletého Itala se ale rozplynuly v půlce etapy v otevřené části stoupání Forca di Presta, kde už nestačil rychlému tempu závodníků z týmu Ineos Grenadiers. Ti lídra pořadí utrhli a bylo jasné, že v cíli na San Giacomo budeme znát nového lídra letošního Gira.

Filippo Ganna znovu předvedl svou vytrvalost a také obětavost, kdy opět dlouhé chvíle trávil na čele pelotonu. Platilo to i v úvodu stoupání San Giacomo, kde čistil cestu ostatním v šestiprocentním sklonu. Když deset kilometrů pod vrcholem konečně jeho dřina skončila, převzali otěže jeho týmoví kolegové. Cíl byl zřejmý: vítězství pro Egana Bernala.

Kolumbijský závodník skutečně na posledních dvou kilometrech nastoupil a roztrhal skupinu favoritů. O vítězství to ale nebylo, hlavní pole totiž nedokázalo dojet posledního z uprchlíků, čtyřiadvacetiletého Gina Mädera. Jezdec ze stáje Bahrajn-Victorious slaví životní triumf, a to den poté, co z Gira musel odstoupit lídr týmu Mikel Landa.

Druhý dojel s malým odstupem Bernal před dalšími vrchaři Danem Martinem a Remcem Evenepoelem. O pár okamžiků za nimi dorazil v další skupince také maďarský cyklista Attila Valter, který měl speciální důvod k radosti: právě on přebírá od De Marchiho, který ztratil v etapě více než čtvrt hodiny, růžový dres.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa Grotte di Frasassi - Ascoli Piceno (160 km):

1. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) 4:17:52, 2. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 3. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation), 4. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) všichni -12, 5. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -14, 6. Caruso (It./Bahrajn Victorious), 7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) oba -25, 8. Soler (Šp./Movistar) -27 9. Carthy (Brit./EF Education-Nippo), 10. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) oba -29, ...66. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -14:37.

Průběžné pořadí: 1. Valter (Maď./Groupama-FDJ) 22:17:06, 2. Evenepoel -11, 3. Bernal -16, 4. Vlasov -24, 5. Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix) -25, 6. Carthy -38, 7. Caruso -39, 8. Ciccone -41, 9. Martin -47, 10. S. Yates (Brit./Team Bike Exchange) -49, ...45. Hirt -18:57.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články