Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Horner triumfoval v 41 letech a poveze dres lídra

Mirador de Lobeira (Španělsko) - Třetí etapa Vuelty zažila vpravdě překvapivý primát. Americký veterán Chris Horner ji totiž ve svých téměř 42 letech dokázal po krátkém úniku vyhrát a stal se vůbec nejstarším vítězem etapy na některé z cyklistických Grand Tour. Etapový triumf ho navíc posunul do čela průběžného pořadí, taktéž jako nejstašího v historii. Roman Kreuziger dojel jako nejlepší z Čechů na 22. místě se ztrátou třinácti sekund na Hornera a posunul se na průběžnou desátou příčku. Stejně je na tom lídr Net-Appu Leopold König.

Chris Horner
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Chris Horner ze stáje RadioShack nasadil k útoku v posledním kilometru závěrečného stoupání třetí kategorie a přehnal se kolem Itala Ivana Santaromity, jenž se pokusil o trhák chvíli před ním. Díky bonifikaci oblékl Američan rovněž červený trikot lídra a vede o šest sekund před Nibalim, který dokončil etapu na jedenácté příčce s odstupem šesti sekund.

"Přijel jsem sem ve výtečné formě a letošní trať mi sedí. Cítím se silný," pochvaloval si Horner v cíli etapy, v které za ním skončili Alejandro Valverde a další Španěl Joaquím Rodríguez, třetí muž letošní Tour de France. Valverde litoval, že se mu nepovedlo vyhrát. "Je to škoda, ale dobré je, že jsem nasbíral bonusy," konstatoval šestý muž průběžné klasifikace.

Roman Kreuziger:

"Závěr byl hodně rychlý. Věděli jsme, že se to může nadělit. Já chytil malinkou díru, zůstal jsem tam se Sánchezem. Ale nejdůležitější je, že Roche a Majka neztratili skoro nic. Já měl za úkol přečkat první těžké dny, což se podařilo. Uvidíme, jak se budu dál rozjíždět."

Během etapy došlo k několika pádům. "Etapa byla hodně větrná a nervózní. My jsme byli pořád v první skupině a naštěstí jsme se pádům skoro vždycky vyhnuli. Jen jednou zůstal na chvíli vzadu Majka a jediný, kdo spadl, byl Oliver Zaugg. Ale nic vážného se mu nestalo," uvedl k tomu Kreuziger.

Na jednom ze tří největších etapových závodů dokázal Horner triumfovat poprvé v kariéře a vynahradil si dosud smolnou sezonu, kterou mu pokazilo téměř půlroční zranění kolena. Kvůli němu přišel také o Tour de France, ale po dlouhé pauze se vrátil ve výborné formě. Před dvěma týdny vybojoval první letošní vítězství na závodě Kolem Utahu, v němž obsadil celkové druhé místo.

Etapovým triumfem překonal veteránský rekord Belgičana Pina Ceramiho, jenž dokázal vyhrát na Tour de France v roce 1963 dva měsíce po svých 41. narozeninách. Dosud nejstarším vedoucím jezdcem na Grand Tour byl Ital Andrea Noe, jenž měl růžový trikot na Giru d'Italia 2007 v 38 letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013

Cyklistický závod Vuelta - 3. etapa: Vigo - Mirador de Lobeira (179,8 km).

1. Horner (USA/RadioShack) 4:30:18, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 4. Uran (Kol./Sky), 5. Martin (Ir./Garmin), 6. Mollema (Niz./Belkin), 7. Scarponi (It./Lampre) všichni -3, 8. Zubeldia (Šp./RadioShack), 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Basso (It./Cannondale) všichni -6, ...22. KREUZIGER (Saxo-Tinkoff), 26. KÖNIG oba -13, 71. BÁRTA (Netapp-Endura) -1:37, 146. ŠTYBAR (Omega Pharma-Quick Step) -6:24.

Průběžné pořadí:

1. Horner 9:37:40, 2. Nibali (It./Astana) -8, 3. Roche -14, 4. Zubeldia -16, 5. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -23, 6. Valverde -24, 7. Uran -25, 8. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -38, 10. KREUZIGER, KÖNIG oba -45, 72. BÁRTA -9:24, 121. ŠTYBAR -16:19.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články