Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hon na Nibaliho. Kdo bude bojovat o růžový dres?

Alpedoorn (Nizozemsko) – Na letošní ročník Giro d'Italia se vrací domácí ikona Vincenzo Nibali a přijíždí řada slibných talentů světové cyklistiky. Mikel Landa bude dokazovat Sky, že si do týmu vybrali správnou posilu. Ilnur Zakarin, přezdívaný Jeřáb z Tatarstánu, zase chce konečně ukázat, že patří mezi světovou špičku. Závod uvidí i premiéru španělského veterána Alejandra Valverdeho. Více čtěte v našem preview závodu.

Giro d'Italia 2016
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vincenzo Nibali (31, Itálie, Astana)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 1. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Ománu (1.)

Dva roky starý triumf na Tour de France Vincenza Nibaliho vynesl definitivně mezi legendy sportu, zároveň se ale zdá, že od té doby italský šampion své fanoušky spíše zklamává. Loni ve Francii musel rezignovat na celkové umístění a dojem napravil až etapovým vítězstvím v posledním týdnu. Když měl sezonu zachránit silným představením na Vueltě, dopadlo to pro něho bezmála tragicky – byl vyřazen za přidržování se týmového auta. Nibali najednou nebyl cyklistickou ikonou, nýbrž podvodníkem. Co na tom, že podobnou ekvilibristiku předvádí jezdci během závodů běžně.

Nibali se nyní poučil ze zpackané zimní přípravy, která loni do velké míry předurčila jeho neslavné působení na velkých závodech. Trénoval velmi tvrdě a začátek sezony naznačoval, že se začíná blížit ke svým maximům. Od té doby ale jeho forma zdá se klesla – na Tirreno-Adriatico mu ublížilo zrušení horské etapy, na nedávném Giro del Trentino (tradičním testu před "velkým" Girem) zase odpadával kdykoliv se silnice začala zvedat. Říci tedy s jednoznačností, jak na tom Sicilan opravdu je, není snadné.

Vincenzo Nibali
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Luc Claessen

Počítat se ovšem v každém případě dá s tím, že mu trasa jeho srdcového závodu svědčí jako málokomu. Giro začíná poměrně klidným prvním týdnem a rozhodující horské pasáže přijdou zřejmě až ve třetím týdnu – to zkušenému závodníkovi jako je Nibali bezvýhradně vyhovuje, navíc se bude moci dostat do tempa v případě, že na začátku závodu ještě nebude v top formě. Druhým faktorem bude dostatek časovkářských kilometrů – devátá etapa jich nabídne čtyřicet, ta patnáctá deset (jedná se o horskou jízdu proti chronometru, kde závodníci vystoupají osm set výškových metrů). Právě v časovkách by měl najet velkou porci času na své konkurenty Mikela Landu nebo Alejandra Valverdeho.

S takovýmto profilem závodu jde pro Nibaliho o klání, které si z jistého pohledu musí prohrát sám. Výhodou je pro něho zkušenost i trasa, opřít se navíc může o nejsilnější tým ve startovce – sekundovat mu budou Jakob Fuglsang, Tanel Kangert nebo Michele Scarponi. S určitou znalostí Nibaliho-člověka lze pak odhadnout, že mu nic nesvědčí tolik jako pochybnosti před startem závodu. Tak jako ho podceňování nakoplo k triumfu na Tour de France, může ho současná nejistota nyní vynést i k druhému vítězství na Giru.

Mikel Landa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Mikel Landa (26, Španělsko, Sky)

***

Nejlepší výsledek: Kolem Trentina (1., 2016)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 3. (2015)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Trentina (1.)

Jako nejnebezpečnější protivník Nibalimu se již od té doby, kdy oznámil svou účast, jeví baskický závodník a bývalý stájový kolega Mikel Landa. Pověst obávaného vrchaře si vysloužil již před nějakou dobou, "ve velkém" ji ovšem prokázal v loňském roce – zřejmě jen týmová režie zabránila tomu, že loni na Giru skončil druhý domácí Fabio Aru, a ne jeho designovaný pomocník Landa. Na podzim poté v Astaně rozklížené odstoupením Nibaliho v jedné z horských etap ukázal všem záda a s jistotou vyhrál. To už ovšem bylo jasné, že od roku 2016 bude oblékat černomodrý dres Sky. Současné Giro je prvním prověřením jeho kvalit jako nezpochybnitelného lídra.

Jeho jaro nezačalo zrovna slavně, když ho stíhaly dopady nemocí, ale na rozdíl od Nibaliho, který ukázal opačnou trajektorii, se postupně zvedl. Patřilo mu vítězství v horské etapě v závodě Kolem Baskicka i celkové prvenství na Trentinu, které je hlavním testem před Girem. Landa jde do závodu s dobrými výsledky v zádech, starosti ale může ředitelům Sky dělat jeho nevyrovnanost. Španěl dokáže zazářit v jedné etapě, aby v druhé totálně propadl.

Ještě větší pochyby ale panují ohledně jeho časovkářských schopností. Na deseti kilometrech zmíněné horské časovky půjde spíše než o aerodynamiku o vrchařské schopnosti, alfou omegou Landova Gira ale bude čtyřicetikilometrový test v závěru prvního týdne. Dá se očekávat, že pro něho bude znamenat ztrátu několika minut, a to v závodě, který těch skutečně horských finišů nemá zase tolik (skutečně zásadní budou jen dva), může rozhodnout.

Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Alejandro Valverde (36, Španělsko, Movistar)

***

Nejlepší výsledek: Lutych-Bastogne-Lutych (1., 2006, 2008, 2015)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia:
Nejlepší letošní výsledek: Valonský šíp (1.)

Letošní ročník závodu zažívá dvě velké premiéry – pikantní je, že jde o debuty dvou velmi zasloužilých jezdců. Prvním je Fabian Cancellara, který jede svou poslední sezonu, a druhým je další matador Alejandro Valverde. Jeho dosavadních osmnáct Grand Tour proběhlo ve Španělsku a ve Francii, nyní se vydává i na Apeninský poloostrov coby lídr silného Movistaru. V šestatřiceti letech poprvé, a dost možná i naposledy.

Španělský veterán svému letošnímu primárnímu cíli podřídil i začátek své sezony. Kde v minulých letech vyhrál vše, čeho se zúčastnil, letos naproti tomu klasiky i jednorázové etapáky odjel poměrně tiše. Kromě rekordního vítězství na Valonském šípu o něm tolik vědět nebylo. Dá se očekávat, že je to součást jeho strategie pro to, aby měl v Itálii co nejvíce sil.

Svědčit by mu měla i trasa – ta obsahuje jen dva vrchařské vrcholy, na nichž tradičně Valverde na nejlepší nestačil. Svědčí mu více prudké a kratší výstupy, kterých nabídne závod dostatek. Co víc, Valverde se dokázal s postupem let poměrně slušně aklimatizovat v aerodynamické pozici pro časovky, což by mu v letošním ročníku, který je na jízdu proti chronometru poměrně zatížen, mohlo jen pomoci. Papírově se Nibali a zřejmě i Landa nachází na vyšší úrovni, ale pódium je definitivně ve Valverdově moci.

Ilnur Zakarin
zdroj: ČTK/PA autor: Colin Flockton

Ilnur Zakarin (26, Rusko, Kaťuša)

***

Nejlepší výsledek: Kolem Romandie (1., 2015)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 44. (2015)
Nejlepší letošní výsledek: Paříž-Nice (4.)

Pokud někdo může na letošním Giru skutečně prorazit, je to Ilnur Zakarin. Letitý příslib ruské cyklistiky šokoval loni všechny vítězstvím v závodě Kolem Romandie – v konkurenci mj. Nibaliho, Naira Quintany a Chrise Frooma. Ve své premiéře na Giru poté vyhrál etapu s cílem na motoristických okruzích v Imole. Letos svou pověst jen potvrzuje, možná dokonce překonává. Vyhrál etapu v Paříž-Nice, když jen o málo přišel v závěru závodu o celkové pódium. V nejstarší klasice Lutych-Bastogne-Lutych patřil k těm vůbec nejsilnějším a po odvážném nástupu skončil pátý. Naposledy doslova šokoval fanoušky, když v Romandii fantastickým způsobem vymazal nástup Quintany.

Pro Zakarina, který se zpočátku profiloval jako specialista na časovky, by logicky problémem neměly být ani dlouhé jízdy proti chronometru. Jedinou neznámou tak je, jak na tom bude jeho výkonnost ve třetím týdnu závodu. Na druhou stranu, jak ukazují loňské výkony Toma Dumoulina na Vueltě či zmíněného Landy na Giru, i nezkušení závodníci si dokážou po tak dlouhou dobu udržet vysokou formu. Nikdo by se neměl divit, pokud bude Zakarin na konci závodu stát v Turíně na výsledných stupních.

Rafal Majka
zdroj: ČTK/PA autor: Colin Flockton

Rafal Majka (26, Polsko, Tinkoff)

**

Nejlepší výsledek: Kolem Polska (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Giro d'Italia: 6. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Ruta del Sol (5.)

Rafal Majka, který je spolu s Michalem Kwiatkowským největší cyklistickou nadějí našich severních sousedů, dělí svůj čas mezi pomocnickou rolí pro Alberta Contadora a závody, kde lídrovskou pozici dostane na starost on. První případ nastává na Tour de France, kde dostane příležitostnou šanci na etapový triumf, druhý případ se odehrál třeba na loňské Vueltě, kde Majka dokončil na pódiu jako třetí. Jak tomu bude na letošním Giru?

Předpoklady mu příliš nenahrávají. V kuloárech se potichu mluví o tom, jaké má Majka problémy ve špatném a chladném počasí, což lze alespoň pro pár horských květnových dnů v Itálii očekávat. Další věcí je, že v "roadbooku" nenalezne mnoho pro sebe utkaných vrchařských příležitostí, naopak bude muset protrpět tolikrát zmiňovanou časovku. Pro šestadvacetiletého Poláka jde možná o "smolný" ročník – kdyby mu vedení svěřilo roli lídra loni, byly by jeho šance zřejmě vyšší.

Sport
zdroj: ČT4

OSTATNÍ FAVORITÉ:

Rigoberto Urán (29, Kolumbie, Cannondale) **

Tom Dumoulin (25, Nizozemsko, Giant-Alpecin) **

Esteban Cháves (26, Kolumbie, Orica-GreenEDGE) **

Steven Kruijswijk (28, Nizozemsko, LottoNL-Jumbo) *

Alexandre Geniez (28, Francie, FDJ) *

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, cyclingquotes.com, inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články