Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Hirtovi těsně unikl etapový vavřín na Giru, ve spurtu podlehl domácímu Cicconemu

Největší úspěch kariéry na Grand Tour zaznamenal Jan Hirt. Český cyklista v dresu Astany obsadil druhé místo v horské 16. etapě Gira d'Italia , když podlehl po 194 kilometrech v závěrečném spurtu v Ponte di Legno svému soupeři z dvoučlenného úniku Giuliovi Cicconemu z Itálie.

Jan Hirt
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Hirtovi těsně uniklo etapové vítězství na Giru, jímž by napodobil krajany Jána Svoradu, Jana Hrušku a Romana Kreuzigera, který to dokázal v roce 2012.

Mezi nejlepšími třemi na jednom ze závodů Grand Tour byl naposledy z českých cyklistů Leopold König před třemi lety na Vueltě.

V růžovém trikotu lídra zůstal po etapě s náročným stoupáním na Mortirolo ekvádorský cyklista Richard Carapaz, jenž dojel šestý s odstupem 1:41 minuty za Cicconem a Hirtem.

Skupiny favoritů se neudržel dosud druhý Slovinec Primož Roglič a vyměnil si pořadí s domácím favoritem Vincenzem Nibalim, jenž na Carapaze ztrácí 1:47 minuty.

Etapa byla oproti původnímu itineráři zkrácena zhruba o 30 kilometrů, aby se trasa vyhnula zasněženému průsmyku Gavia, kde bylo nebezpečí lavin.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirt skončil po úniku těsně druhý v královské etapě Gira

Hirt po druhém volném dnu předvedl vynikající výkon v téměř dvanáctikilometrovém stoupání na Mortirolo.

Ze skupiny uprchlíků svými nástupy postupně odbourával soupeře a udržel se ho jen lídr vrchařské soutěže Ciccone, jenž v dešti a mlze vyjel na vrchol jako první.

"Na Mortirolu jsem se cítil docela dobře. Ale poté ve sjezdu mi byla hrozná zima a trpěl jsem. Na konci už jsem byl úplně zmrzlý a neměl jsem sílu v závěrečném spurtu," řekl Hirt.

V závěrečných 27 km do cíle vytvořil Hirt s Cicconem dvojici, u níž bylo jasné, že se utká o etapové vítězství.

Český cyklista nechtěl zřejmě podle pokynů svých šéfů z Astany italskému cyklistovi střídat, což Ciccone nesl nelibě a dokonce si povolal týmový vůz své stáje Trek-Segafredo, aby Hirtovi "domluvili".

Hirt potvrdil, že měl pokyny od sportovního ředitele, aby případně počkal na týmového lídra Miguela Ángela Lópeze, jenž jel ve skupině za ním.

"Když mi šéfové řekli, že Miguel Ángel má šanci získat nějaký náskok před svými soupeři, byl jsem připraven zvolnit a počkat na něj, abych mu maximálně pomohl. Ale na konci byl stále daleko za námi a pronásledovatelé se přibližovali, takže jsem bojoval o etapu. Ciccone byl ale silnější," uznal Hirt.

Český cyklista se v posledních zhruba sedmi kilometrech nakonec několikrát v čele objevil, ale do cílové rovinky vjížděl nalepený na Cicconeho zadním kole.

Italský jezdec navzdory nevýhodné první pozici využil své rychlosti a Hirta, jehož v prvních dvou týdnech Gira trápily bolesti kolena, jednoznačně porazil.

"Křičel jsem v cíli nadšením, protože to byl těžký den s deštěm a zimou. Jan Hirt nechtěl spolupracovat, takže to bylo mezi námi trochu nervózní, ale nakonec jsem se vším spokojený," uvedl čtyřiadvacetiletý Ciccone, jenž se po třech letech dočkal druhého etapového vítězství na Giru.

Třetí dojel do cíle s odstupem 1:20 minuty Ital Fausto Masnada a o 21 sekund později dorazila skupina favoritů v čele s Nibalim.

Chyběl v ní ale jeden z velkých adeptů na celkové vítězství Roglič, jenž se soupeřů neudržel na Mortirolu a skončil patnáctý s tříminutovou ztrátou.

"Bylo to hodně těžké, s tím počasím a kopci. Ale tým pracoval skvěle pro mě a Mikela Landu. Byl to další dobrý den z hlediska celkového pořadí," pochválil kolegy z týmu Movistar lídr závodu Carapaz.

Na Carapaze nyní bývalý skokan na lyžích ztrácí 2:09 minuty. Hirt se v průběžném pořadí posunul o tři místa na 28. pozici.

Giro d'Italia - 16. etapa Lovere - Ponte di Legno (194 km):

1. Ciccone (It./Trek-Segafredo 5:36:24, 2. Hirt (Astana) stejný čas, 3. Masnada (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -1:20, 4. Nibali (It./Bahrajn-Merida), 5. Carthy (Brit./EF Education First), 6. Carapaz (Ekv./Movistar), 7. Landa (Šp./Movistar), 8. Dombrowski (USA/EF Education First) všichni -1:41, 9. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -1:49, 10. Cattaneo (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -2:03, ...114. Černý (CCC) -31:13.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 70:02:05, 2. Nibali -1:47, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:09, 4. Landa -3:15, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:00, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -5:40, 7. López (Kol./Astana) -6:17, 8. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -6:46, 9. Sivakov (Rus./Ineos) -7:51, 10. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -8:06, ...28. Hirt -45:43, 116. Černý -3:10:04.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články