Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hirt: Giro mi přijde nejtěžší, ale kopce v Dolomitech mi sedí. Jsem asi trochu italofil

Takovou formu už roky žádný český cyklista neměl. Jan Hirt dokončil Giro d'Italia na šestém místě poté, co dokázal vyhrát královskou etapu. O dva týdny později na Critérium du Dauphiné měl za úkol podporovat stájové kolegy a dojel osmnáctý, přesto i tady se v poslední etapě pokusil o nadějný únik.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Cyklista Jan Hirt po vydařeném Giro d'Italia

Lepší z Čechů byl na slavném etapovém závodě jen Roman Kreuziger, který skončil v roce 2011 pátý. "Reakce byly samozřejmě jen pozitivní. Sám jsem nevěřil, že bych mohl zajet takový výsledek po tom nepovedeném loňském roce," přiznává Hirt.

Sílu okamžiku si při průjezdu cílem ve vítězné etapě příliš neuvědomoval. "V tom cíle je to všechno tak narychlo, že se ani nestihnete radovat. Nejsilnější emoce u mě proto byly až na stupních vítězů a pak, když jsem se dostal na hotel a viděl všechny zprávy a gratulace," vzpomíná Hirt.

Přiznává, že právě královskou etapu s přejezdem přes Montirolo chtěl vždy vyhrát. "Je to moje oblíbená etapa, už před třemi lety jsem tam dojel druhý. Vždycky se mi tam podaří dostat se do úniku a zkusit zajet nějaký výsledek. Strašně jsem tohle vítězství chtěl," dodává.

Netají, že právě italské Giro je jeho nejoblíbenější Grand Tour. "Už po juniorech jsem žil dva roky v Itálii a jezdil v menších týmech. Přirostla mi k srdci, mám rád jejich kulturu i jídlo. Giro mi také přijde nejtěžší a nejzajímavější, ty etapy a kopce v Dolomitech mi sedí. Jsem trochu italofil," přiznává s úsměvem.

V Hirtově stáji Intermarché-Wanty-Gobert panovala po úspěšném Giru výborná atmosféra. "Dvě vyhrané etapy a dvě umístění v nejlepší desítce jsou skvělé. Mohli jsme pomýšlet i na víc, bohužel Biniam Girmay musel po vítězné etapě odstoupit," připomíná Hirt kuriózní nehodu eritrejského stájového kolegy, který si při otvírání šampaňského na stupních vítězů poranil oko.

Na Critériu následně nejel na pořadí, v posledních dvou etapách si ale chtěl zkusit zaútočit. "Ty etapy vedly přes známé kopce, jako je třeba Galibier. Vyloženě jsem se soustředil na ty dvě etapy, případně jsem byl připravený pomoct týmovému kolegovi Louisi Meintjesovi, pro kterého to byl důležitý závod před Tour," doplňuje Hirt.

Další start chystá český závodník na domácím mistrovství republiky v Mladé Vožici. "Chtěl bych určitě něco předvést, ale ani ten český peloton není slabý. Samozřejmě ale chci zajet co nejlepší výsledek," říká odhodlaně Hirt, který se následně chce soustředit na přípravu na podzimní Vueltu.

Povedené výkony v posledních týdnech vynesly Hirtovi novou dvouletou smlouvu. Jméno svého dalšího zaměstnavatele ale zatím neprozradil. "Je to dobře fungující tým, do kterého jsem vždycky chtěl, a věřím, že tam dokážu svou kariéru ještě posunout," uzavírá Hirt.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články