Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Higuita ujel všem a vyhrál etapu Vuelty, Roglič druhým místem potvrdil vedení

Sólovým únikem rozhodl kolumbijský cyklista Sergio Higuita osmnáctou etapu slavné Vuelty.  Druhý po 177,5 kilometru projel cílem v čele skupiny favoritů Slovinec Primož Roglič a v předposlední horské etapě 74. ročníku zvýšil své vedení v průběžném pořadí.

Sergio Higuita
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Dvaadvacetiletý Higuita se odhodlal k sólovému úniku zhruba 37 kilometrů před cílem a připsal si první profesionální vítězství v kariéře, a to hned na Grand Tour. "Už před začátkem jsem věděl, že tahle etapa by mi měla vyhovovat. Zůstal jsem jako poslední z brejku, protože jsem měl skvělé nohy. A i když jsem jel už nějakou dobu sám, nezastavil mě ani poslední kopec," pochvaloval si Higuita.

Patnáct sekund po něm přijela do cíle čtyřčlenná skupina favoritů, v níž ale chyběli průběžně druhý Nairo Quintana a čtvrtý Tadej Pogačar. Lídr Roglič díky tomu zvýšil náskok v čele až ke třem minutám a první triumf na jednom z tří největších etapových závodů má na dosah.

"Dnes jsem neudělal žádnou chybu," uvedl Roglič s narážkou na středeční etapu, v níž nezachytil nástup vedoucí skupiny kolem Quintany. "Neřekl bych, že jsem stále silnější, spíš naopak, únavu cítím, ale to ostatní také. Budu nadále o tenhle červený trikot bojovat, ještě není konec. Nesmím si jen jako ve středu sám sobě stát v cestě," dodal devětadvacetiletý vrchař stáje Jumbo-Visma.

Je nám líto, video expirovalo.
Higuita vyhrál etapu, Roglič upevnil vedení

Třetí místo obsadil španělský mistr světa Alejandro Valverde a vrátil se na druhé místo před kolumbijského týmového kolegu z Movistaru Quintanu, jenž dojel o minutu později. Valverde na Rogliče nyní ztrácí 2:50 minuty, třetí Quintana 3:31 minuty.

Závěrečný horský test před nedělním dojezdem do Madridu čeká cyklisty v sobotu. Páteční etapa by měla patřit spurtérům, neboť na trase o délce 165,2 km z Ávily do Toleda nejsou žádná náročná stoupání.

Cyklistický závod Vuelta - 18. etapa (Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra, 177,5 km):

1. Higuita (Kol./EF Education First) 4:33:09, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) všichni -15, 5. López (Kol./Astana) -17, 6. Hagen (Nor./Lotto Soudal), 7. Meintjes (JAR/Dimension Data), 8. Quintana (Kol./Movistar), 9. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) všichni -1:16, 10. Rodríguez (Šp./Euskadi Basque Country-Murias) -3:47, ...121. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -23:39.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 71:16:54, 2. Valverde -2:50, 3. Quintana -3:31, 4. López -4:17, 5. Pogačar -4:49, 6. Majka -7:46, 7. Kelderman (Niz./Sunweb) -9:46, 8. Hagen -11:50, 9. Knox (Brit./Deceuninck-Quick Step) -12:44, 10. Soler (Šp./Movistar) -21:09, ...61. Štybar -2:22:33.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články