Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Havlíková dojela v Táboře třetí, Bína osmý

Tábor - Cyklokrosařka Pavla Havlíková dojela v závodě světového poháru na domácí trati v Táboře třetí. Vyhrála Američanka Katherine Comptonová, na kterou česká reprezentantka ztratila sedm sekund. V elitní kategorii mužů vyhrál i druhý závod Nizozemec Lars van der Haar, jenž v závěrečném spurtu předčil Němce Philippa Walslebena. Nejlepší z českých jezdců Martin Bína skončil osmý se ztrátou 35 sekund. Očekávání v závodě juniorů naplnil vítězný Adam Ťoupalík, mezi muži do 23 let byl Vojtěch Nipl sedmý.

Vítězný Nizozemec Lars van der Haar
zdroj: ČTK autor: David Veis

Havlíková si připsala jeden z největších úspěchů kariéry a třetí příčka jí po šestém místu z prvního závodu sedmidílné série patří i v průběžném pořadí SP. "Jsem spokojená s ohledem na to, co tomu předcházelo, protože jsem až do pátku ležela v posteli s nějakou chřipkou a nebyla si jistá, že sem vůbec odcestuju," řekla třicetiletá cyklistka.

V čele se hned v úvodu usadila favorizovaná Američanka Comptonová a postupně si vytvořila několikavteřinový náskok. Havlíková ve spolupráci s týmovou kolegyní Nikki Harrisovou ze stáje Young Telenet Fidea, která nakonec dojela druhá, dokázaly držet krok. Comptonová ale vítězství uhájila, Harrisová na ni ztratila šest vteřin a Havlíková sedm.

"Ta spolupráce s Nikki byla naprosto úžasná. Pomohla mi ze všech nejvíc. Přece jen, když vám někdo odtáhne skoro celý závod, je to znát. A Nikki věděla, jaké problémy jsem měla po celý týden a že na tom nejsem úplně nejlépe fyzicky," ocenila Havlíková pomoc Britky. Třetí místo řadí mezi největší úspěchy. "Ale hlavně je to třetí místo na 'svěťáku' před domácími fanoušky, to je něco, co nelze porovnávat s ostatními závody," zdůraznila Havlíková.

Závod mužů se překvapivě odehrával bez toho, aby dění na špici určovali cyklokrosu dlouhodobě dominující Belgičané. Bína se v první polovině objevoval i na třetí příčce, zatímco pelotonu uprchli Van der Haar s Walslebenem. Bronz za nimi ale nakonec uzmul Belgičan Kevin Pauwels, vítěz předchozích dvou ročníků v Táboře.

Van der Haar vjížděl na cílovou rovinku až za Walslebenem, ale ve spurtu prokázal výbornou formu. "Poslední týdny jsem se cítil opravdu moc dobře. I když je pro mě překvapením, že se mi podařilo dvakrát vyhrát, je to odraz toho, že jsem dokázal dobře načasovat formu. Pořád ale ještě cítím, že mám určité rezervy," řekl teprve dvaadvacetiletý Nizozemec.

Van der Haar dokázal uspět i přes pád ve druhé polovině celkem třicetikilometrového závodu. "Měl jsem tam technický problém a tam už jsem se trochu loučil s bojem o vítězství, ale ztrácel jsem jen devět vteřin a věřil jsem, že když udržím své tempo, ještě bych se třeba mohl dotáhnout. Jen jsem si říkal, že musím zůstat v klidu," popsal Van der Haar své pocity v krizové chvíli.

Bína dojel osmý a vylepšil dojem z Valkenburgu, kde nastupoval jako jeden z favoritů, ale závod vůbec nedokončil. "Po tom, co bylo minulý týden, je to samozřejmě lepší, i když to ještě není úplně ono. Minulý týden to bylo hrozné a já tak úplně nevěděl, co od sebe čekat, takže jsem rád, že to dopadlo alespoň takhle," řekl Bína.

Po zdravotních problémech se vracející Radomír Šimůnek skončil až na 46. příčce. "Všichni, včetně mě, jsme věděli, jak to bude asi vypadat. Do závodu jsem šel syrový a prakticky z nuly, navíc mi hned po startu spadl řetěz a ve třetím kole se to opakovalo a já velký kus musel běžet. Pak jsem jel již jen kvůli lidem a v předposledním kole mě rozhodčí ze závodu odvolali," uvedl Šimůnek.

Ťoupalík, bronzový medailista z mistrovství světa v Louisville, kontroloval dění v čele od samého začátku sedmnáctikilometrového závodu, přestože po umístění z Nizozemska musel startovat až ze třetí řady. V předposledním okruhu se mu povedl únik, jímž rozhodl o triumfu. "Držel jsem se v popředí a v předposledním kole jsem zkusil nastoupit. Zůstala tam mezera a náskok vydržel až do cíle," popsal Ťoupalík, jenž nechal za zády Belgičana Eliho Iserbyta a Jorise Nieuwenhuise z Nizozemska.

Závod mužů do 23 let vyšel nejlépe Nizozemci Mathieumu van der Poelovi, který zvítězil před belgickým dvojblokem Gianni Vermeersch, Wout van Aert. Nipl dorazil do cíle se ztrátou 29 vteřin, hned za ním finišoval na osmé příčce Michael Boroš.

Výsledky závodu SP v cyklokrosu v Táboře:

Muži elite (30 km): 1. Van der Haar (Niz.) 1:09:06, 2. Walsleben (Něm.) stejný čas, 3. Pauwels (Belg.) -11, 4. Mourey (Fr.) -12, 5. Vantornout -24, 6. Albert (oba Belg.) -27, ...8. BÍNA-35, 24. PETRUŠ -2:29, 32. KYZIVÁT -4:25, 37. BAMBULA -5:04, 42. MALÍK -6:57, 44. NESVADBA, 45. ADEL oba -1 kolo, 46. ŠIMŮNEK -2 kola.

Ženy elite (16,8 km): 1. Comptonová (USA) 43:41, 2. Harrisová (Brit.) -6, 3. HAVLÍKOVÁ -7, 4. Ferrierová-Bruneauová (Fr.), 5. Cantová (Belg.) obě -37, 6. Millerová (USA) -47, ...13. MIKULÁŠKOVÁ -1:59, 21. ŠTĚPÁNOVÁ -3:40, 22. NOSKOVÁ -3:45, 30. CZECZINKAROVÁ -6:12, 31. KUKULOVÁ -6:32.

Muži do 23 let (23,4 km): 1. M. van der Poel (Niz.) 54:35, 2. Vermeersch -3, 3. Van Aert (oba Belg.) -17, ...7. NIPL -29, 8. BOROŠ -32, 13. SKÁLA -1:29, 17. PAPARSTKA -2:05, 22. LASÁK -2:39, 28. R. POLNICKÝ -3:40, 39. SVRČINA -6:05, 40. RYDVAL -6:09.

Junioři (16,8 km): 1. ŤOUPALÍK 41:00, 2. Iserbyt (Belg.) -10, 3. Nieuwenhuis (Niz.) -15, ...18. DEJMEK -1:33, 21. ŠÍREK -2:07, 23. LEHKÝ -2:17, 25. HONZÍK -2:20, 27. KOVÁŘ, 28. BAŘTIPÁN oba -2:44, 31. VRÁNA -3:19, 32. VOJÍŘ -3:31, 38. PAPEŽ -4:42, 39. J. PETRUŠ -5:51, KUNT nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články