Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Groves vyhrál druhou etapu Vuelty, do čela se posunul van Aert. Vacka potkal pád

Druhá etapa Vuelty nabídla šanci pro sprintery. Té se nejlépe chopil Australan Kaden Groves, když v závěrečném dojezdu nechal všechny za sebou včetně druhého Wouta van Aerta. Ten se ale díky bonusovým sekundám posunul na první místo celkově a v další etapě poveze červený dres. Českého cyklistu Mathiase Vacka potkal pád po střetu s fanouškem, dokázal však dokončit v hlavní skupině a drží celkově třetí místo. Druhý Čech Pavel Bittner dokončil šestý.

Kaden Groves
zdroj: Twitter.com/lavuelta

Groves vybojoval ve 194 km dlouhé etapě 17. vítězství v kariéře. Vavřínu se dočkal po takřka ročním čekání, naposledy vyhrál v závěru loňské Vuelty.

"Je to hezký způsob, jak začít Vueltu. Byl to pro mne těžký rok, čekat pořád na výhru, ale sem jsem přijel s obrovskou motivací to změnit a musím poděkovat týmu za skvělý rozjezd," řekl v rozhovorech po etapě Groves, jenž se na Vueltě radoval z etapového úspěchu popáté.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Druhou etapu Vuelty vyhrál Groves, Bittner dospurtoval šestý

Van Aertovi, který byl v sobotní časovce třetí za Vackem, stačily bonifikační sekundy za druhé místo k zisku červeného dresu lídra. Třetí dnes dospurtoval Corbin Strong z Nového Zélandu.

Vacek skončil na zemi zhruba 23 km před cílem a nabral ztrátu přes 40 sekund. Stíhací jízdou se ale po necelých deseti kilometrech dokázal vrátit do pelotonu. Do závěrečného spurtu už se ale jezdec stáje Lidl-Trek nezapojil.

Vacka promarněná příležitost zabojovat v závěru o celkové pořadí mrzela. "Měl jsem v hlavě, že bych chtěl zkusit získat ty dvě vteřinky buď na bonifikacích, nebo v cíli. Bohužel 20 km před cílem v kopci byl u silnice nebo spíš v silnici opilý fanoušek a nebral ohledy, že stojí v cestě cyklistům a prostě mě sundal," popsal dvaadvacetiletý jezdec kritickou chvíli.

"Naštěstí se nic vážného nestalo, jsem jenom trošku odřený a dojel jsem do cíle bez ztráty. Ale už jsem neměl síly do sprintu, protože jsem si potřeboval dojet po tom pádu do pelotonu a stálo mě to dost sil," konstatoval.

V celkovém pořadí zaostává za van Aertem o pět sekund. Druhý je vítěz zahajovací časovky Američan Brandon McNulty, který ztrácí na lídra tři sekundy.

"Samozřejmě jsem chtěl tuhle etapu vyhrát. Můj tým odvedl skvělou práci, aby to dovedl do hromadného spurtu, takže je smůla, že jsem byl druhý. Ale věděl jsem, že umístění mezi prvními třemi znamená červený dres, takže to nakonec byl dobrý den," řekl po dojezdu trochu zklamaný Van Aert.

Bittner, jenž figuruje na 55. příčce s odstupem 1:12 na van Aerta, se v závěrečném boji o pozice ve spurtu musel obejít bez podpory několika jezdců z týmu dsm-firmenich PostNL, kteří doplatili na hromadný pád ve čtyřkilometrové ochranné zóně.

Brit Josh Tarling dokonce při karambolu vrazil do zdi, všichni ale dokázali dojet do cíle bez vážných zranění.

Závod naopak skončil pro Nizozemce Dylana van Baarleho. Van Aertův kolega ze stáje Visma-Lease a Bike nešťastně spadl v pelotonu zhruba v polovině etapy a po několika kilometrech snahu dojet vzdal.

Cyklistický závod Vuelta – 2. etapa (Cascais–Ourém, 194 km):

1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 5:12:55, 2. van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 3. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech), 4. Miquel (Šp./Kern Pharma), 5. van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny), 6. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL), ...44. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. van Aert 5:25:27, 2. McNulty (USA/UAE Team Emirates) -3, 3. M. Vacek -5, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -9, 5. Affini (It./Visma-Lease a Bike) -11, 6. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -20, ...55. Bittner -1:12.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články