Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Greipel vystoupil z Cavendishova stínu a poprvé vyhrál

Carmaux (Francie) - Prvního vítězství na Tour de France v kariéře se dočkal v desáté etapě německý cyklista André Greipel, který dnes vyhrál spurt před favorizovaným Britem Markem Cavendishem. Celkově dál vede Francouz Thomas Voeckler, který dojel v hlavním poli. Roman Kreuziger, který jede s poraněným zápěstím, nabral další ztrátu. Cílem projel na 133. místě s odstupem bezmála šesti minut, v průběžné klasifikaci klesl na 118. pozici a za lídrem závodu zaostává už o 46:30 minuty. Spurtéři by se měli dostat ke slovu ještě ve středu, kdy se pojede rovinatá etapa z Blaye-les-Mines do Lavaur dlouhá 167,5 km. Pak už přijdou na řadu Pyreneje.

Kreuziger šetřil síly na plánovaný útok v horách. Pochvaloval si, že stav naraženého zápěstí se lepší. "Závěr byl poměrně těžký, já si vyhověl a zhruba dvacet před cílem jsem si vystoupil. Nemělo pro mě cenu se tam hnát. Chci co nejvíc pošetřit síly, aby ruka zregenerovala. V Pyrenejích i Alpách budou zapotřebí a pořád věřím, že ta moje strategie s vítěznou etapou vyjde," uvedl Kreuziger na svém webu.

Ani desátá etapa se neobešla bez karambolů. Na zemi se ocitli Švýcar Fabian Cancellara, Nizozemec Robert Gesink či Američan Levi Leipheimer, ale všichni dorazili do cíle. "Bylo to dnes o něco klidnější, i když asi hned po patnácti kilometrech to lehlo. Bylo tam asi čtyřicet lidí, ale nikomu se nic nestalo," konstatoval Kreuziger.

Před posledním větším stoupáním dnešní trasy zaútočil první muž světového žebříčku a držitel zeleného trikotu pro lídra bodovací soutěže Belgičan Philippe Gilbert. Za ním se vydala čtveřice jezdců včetně Voecklera, ale peloton je pět kilometrů před cílem dojel a rozhodovalo se ve finiši.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France

Greipel: Roky tvrdé práce se vyplatily

Greipel si nadělil v předstihu skvělý dárek k sobotním 29. narozeninám. V předchozích sezonách žil ve stáji HTC ve stínu právě Marka Cavendishe, ale spurtérskému králi dnes nedokázali jeho kolegové připravit pro finiš ideální pozici a rodák z Rostocku toho dokonale využil.

V závěrečných metrech 158 km dlouhé etapy z Aurillaku do Carmaux se jezdec stáje Omega Pharma-Lotto přehnal kolem Cavendishe, který útočil na třetí prvenství na letošní Tour. "Rozhodl závěrečný kopec. Pověsil jsem se za Cavendishovo zadní kolo a na konci mi to díky bohu jelo líp. On je nejlepší spurtér na Tour a porazit ho pro mě znamená hrozně moc," radoval se Greipel, jenž přidal dnešní úspěch ke čtyřem vyhraným etapám na Vueltě a dvěma vavřínům z Gira d'Italia. "Je to neuvěřitelný pocit. Všechny ty roky tvrdé práce se vyplatily," jásal týmový kolega Belgičana Jurgena van den Broecka, pro kterého skončila Tour po nedělním těžkém pádu kvůli několika zlomeninám.

Cavendish sportovně uznal porážku. "Začal jsem spurtovat brzo, ale tady to chtělo. Chyběla mi pořádná akcelerace a Greipel byl prostě rychlejší a vyhrál. Mám z něj radost," prohlásil vítěz 17 etap na Tour.

Výsledky 10. etapy Tour de France

1. Greipel (Něm.) 3:31:21,

2. Cavendish (Brit.),

3. Rojas (Šp.),

4. Hushovd (Nor.),

5. Feillu (Fr.), všichni stejný čas,

...133. Kreuziger (ČR) -5:59.

Průběžné pořadí:

1. Voeckler (Fr.) 42:06:32,

2. Sánchez (Šp.) -1:49,

3. Evans (Austr.) -2:26,

4. F. Schleck -2:29,

5. A. Schleck (oba Luc.) -2:37,

6. Martin (Něm.),

7. P. Velits (SR) oba -2:38,

...16. Contador (Šp.) -4:07,

...118. Kreuziger -46:30.

Závěrečný spurt 10. etapy Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články