Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Giro má za sebou vrchařský test. Dombrowski vítězí, Itálie má po Gannovi dalšího muže v růžovém

První velké indicie toho, kdo si na letošní Giro d'Italia přivezl jakou formu, přinesla čtvrtá etapa závodu. Tu z úniku vyhrál americký vrchař Joe Dombrowski, pro něhož jde o životní výsledek. Mění se držitel růžového dresu, který nyní poveze domácí veterán Alessandro De Marchi. O vteřiny bojovali i jezdci na celkové pořadí.

Joe Dombrowski
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Letošní Giro d'Italia je zatím plné překvapení. S výjimkou úvodního vítězství Filippa Ganny, který byl důležitou postavou i čtvrté etapy, se zatím v cíli radovali outsideři. Tim Merlier v Novaře přespurtoval velké hvězdy, zatímco ve třetí etapě přechytračil peloton Taco van der Hoorn. A nyní znovu uspěl únik a z něj americký vrchař Joe Dombrowski.

Dombrowski vyhrál po úspěšném nástupu v apeninském stoupání Colle Passerino, kde utrhl domácího Alessandra De Marchiho. Italský veterán ale nemusí tolik smutnit, neboť se díky náskoku na peloton, respektive zmíněného Gannu, oblékl do růžového dresu. Ten nyní bude hájit v páté, pravděpodobně sprinterské etapě.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtou etapu Gira vyhrál Američan Dombrowski, novým lídrem je De Marchi

"O růžovém dresu jsem přemýšlel už dva dny zpátky, ale nikomu jsem to ani neříkal. Potřeboval jsem najít ten správný únik s velkou skupinou (což se stalo). Musel jsem vystihnout ten správný moment. O růžovém dresu sní každý italský cyklista," říkal v cíli nový lídr závodu De Marchi. 

Jan Hirt se v deštivém a chladném počasí držel v hlavní skupině, z níž ale odpadl chvíli před začátkem rozhodujícího stoupání Colle Passerino. Nemohl tak sledovat boje o celkové pořadí, kde Egan Bernal s Mikelem Landou nakonec získali jedenáct vteřin na skupinu s Remcem Evenepoelem a Simonem Yatesem. Naděje ztratil loni čtvrtý Joao Almeida, který odpadl.

Jak etapa probíhala?

Zřejmě k nevoli domácích fanoušků, zato za obdivného přihlížení příznivců ze zbytku světa táhl hlavní pole po dlouhé desítky kilometrů Filippo Ganna. Nejlepší současný časovkář světa a držitel růžového dresu, který v minulých dnech oslavil jubilejní 90. výročí, před etapou pochopil, že svou pozici v čele Gira neudrží, a obětoval se pro své týmové kolegy i zbytek pelotonu.

Ganna v deštivém a nevlídném počasí, kdy svůj růžový dres skrýval pod černou bundou, vedl závodníky směrem ke klíčovému stoupání Colle Passerino, kterým se pořádně ohlásily italské Apeniny. Jeho tým Ineos Grenadiers pustil do úniku početnou, zhruba pětadvacetičlennou skupinu, z níž měl vzejít nový vedoucí cyklista závodu.

Filippo Ganna
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

A únik, stejně jako v předchozí etapě, znovu uspěl. Joe Dombrowski, který se kdysi měl zařadit mezi velké hvězdy Teamu Sky, ale v dresu nejlepší stáje pelotonu neuspěl, dal vzpomenout na svůj někdejší potenciál. Ve stoupání utrhl svého nejvážnějšího soupeře Alessandra De Marchiho a v cíli po pěti hodinách cyklistických galejí zvedl ruce nad hlavu. De Marchi má však jednu velkou útěchu - růžový dres čili maglia rosa.

Ze skupiny hlavních favoritů se bojovalo o cenné sekundy. Mikel Landa povolal své domestiky do čela a na Colle Passerino poté zaútočil. K němu se později dotáhli ještě Egan Bernal s Hughem Carthym a Alexandrem Vlasovem. Na hlavní soupeře o celkovou klasifikaci - Remca Evenepoela a Simona Yatese - nasbírali jedenáct cenných sekund.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 4. etapa: Piacenza - Sestola (187 km):

1. Dombrowski (USA/SAE Team Emirates) 4:58:38, 2. De Marchi (It./Israel Start-Up Nation) -13, 3. Fiorelli (It./Bardiani-CSF-Faizane) -27, 4. Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix), 5. Tratnik (Slovin./Bahrajn Victorious) oba -29, 6. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -44, 7. Edet (Fr./Cofidis) -49, 8. Oliveira (Portug./Movistar) -57 9. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -1:33, 10. Juul-Jensen (Dán./BikeExchange) -1:36, ...47. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -5:20.

Průběžné pořadí: 1. De Marchi 13:50:44, 2. Dombrowski -22, 3. Vervaeke -42, 4. Oliveira -48, 5. Valter-1:00, 6. Edet -1:15, 7. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -1:24, 8. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -1:28, 9. Bettiol (It./EF Education-Nippo) -1:37, 10. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:38, ...43. Hirt -5:49.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články