Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Gilbert se na Vueltě dočkal etapového vítězství

Tarragona - Ve dvanácté etapě Vuelty zlomil belgický cyklista Philippe Gilbert prokletí duhového trikotu. Úřadující světový šampion si ve spurtu dojel pro první vítězství v sezoně. Blízko k prvenství měl už minulý týden v sedmé etapě, ale tehdy ho ve finiši těsně předstihl Zdeněk Štybar.

Zdeněk Štybar a Philippe Gilbert
zdroj: ČTK / AP

V čele závodu je stále italský cyklista Vincenzo Nibali s náskokem 31 sekund před Irem Nicolasem Rochem. V hlavním pelotonu dojel ve stejném čase jako vítěz i Leopold König a dál drží jedenáctou příčku průběžného pořadí. Minulý pátek se Gilbert marně snažil ve spurtu předstihnout Štybara, s nímž jel v závěrečných kilometrech v úniku. V dnešní méně náročné etapě z Maelly do Tarragony dlouhé 1643 km načasoval svůj útok skvěle. V hromadném spurtu se vyvezl za Norem Edvaldem Boassonem Hagenem a vybojoval už svůj pátý dílčí triumf na Vueltě.

"Konečně to vyšlo. Je to výjimečný den, také proto, že tady mám rodinu," radoval se v cíli jednatřicetiletý Belgičan. "Před mistrovstvím světa se zvyšoval tlak, každý chtěl, abych už vyhrál, takže to přišlo opravdu v ideální chvíli," řekl. V roce 2011 Gilbert zaznamenal osmnáct vítězství včetně tří na jarních klasikách, letos čekal až do září. "Před mistrovstvím se teď začne zase mluvit, že mám šanci na triumf, ale já vidím dalších deset jezdců, kteří na to mají. Každý má v kariéře nějaké vrcholy, ten můj byl v roce 2011, i když závodím stále na velmi dobré úrovni," připustil. 

König skončil v etapě na 41. místě následován Zdeňkem Štybarem. Jan Bárta na 55. pozici ztratil deset sekund, Roman Kreuziger upadl a dorazil s odstupem téměř čtyř minut. Kreuziger, jenž skončil na zemi přibližně 50 kilometrů před cílem, vyvázl bez vážného zranění. "Jednomu klukovi těsně před námi spadl na takovém malém skoku řetěz, a jak naprázdno zabral, letěl na zem. My šli hned přes něj, lehlo nás tam asi šest. Ale naštěstí se nic vážného nestalo, ani nejsme odření. Já mám jen trochu oteklou achilovku, protože mi na ni přiletělo zezadu něčí kolo," popsal situaci na svém webu.

Jeho odstup však nezpůsobil pád, ale týmová taktika. "Snažili jsme se, aby Nico Roche i Rafa Majka byli i v tom závěru vpředu. Pracovali jsme tam s Tosattem a konec už jsme po dohodě s týmem vypustili. Zůstal s nimi Mörköv a jsem rád, že jsme to zvládli bez větších problémů, protože závěr byl dost na hraně a navíc foukal silný vítr od moře," řekl Kreuziger. V pátek se jede středně kopcovitá etapa z Valls do Castelldefelsu dlouhá 169 km, pak přijdou na řadu hory.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články