Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Gaviria zas a znova. Kolumbijec vládne sprinterům na Giru

Tortona – Fernando Gaviria potvrdil triumfem v rovinaté 13. etapě pozici sprinterského krále letošního Gira d'Italia. Po 167 kilometrech za závodníkem stáje Quick-Step v závěrečném hromadném spurtu dojeli druhý Ir Sam Bennett a třetí Belgičan Jasper Stuyven. V čele zůstal Nizozemec Tom Dumoulin. V sobotní 14. etapě z Castellanie do Oropy čeká závodníky na závěr jedenáctikilometrový prudký výšlap.

Fernando Gaviria
zdroj: ČTK/BELGA

Dvaadvacetiletý Gaviria prožívá pohádkový debut na závodech Grand Tour. Krom třinácté slavil triumf i ve třetí, páté a dvanácté etapě a s přehledem vévodí pořadí sprinterů. Stal se prvním Kolumbijcem, který dokázal vyhrát čtyři etapy na jednom Giru a teprve druhým mužem po Damianu Cunegovi, který tento kousek předvedl po roce 2000.

Krátce po startu páteční etapy se z hlavního pole oddělila tříčlenná skupinka, avšak zhruba dvacet kilometrů před cílem ji peloton dostihl. Podle očekávání se rozhodovalo až v závěrečných metrech, kde znovu prokázal své sprinterské schopnosti Gaviria. Ačkoli měl nevýhodnou pozici, dokázal se podél bariéry prosmýknout před všechny soupeře a ovládl poslední rovinatou etapu jubilejního stého Gira.

Je nám líto, video expirovalo.
Gaviria vyhrál na Giru už čtvrtou etapu

"Dnes to byl těžký spurt, ale díky pomoci týmu jsem znovu vyhrál. Jsem teď sice Kolumbijec s nejvíce etapovými prvenstvími na Giru, ale to pro mě není tak důležité. Podstatné je, že jsem sem přijel dobře připraven," řekl Gaviria.

Cyklisty zlobil silný vítr

Dumoulin si v průběžném hodnocení bez větších obtíží udržel náskok téměř dvou a půl minuty před Kolumbijcem Nairem Quintanou, třetí je o dalších 15 sekund zpět Nizozemec Bauke Mollema. "Vítr byl dnes nepříjemný, nejdřív foukal z boku, v závěru zepředu. Naštěstí mě velice dobře chránili mí stájoví kolegové, takže to nakonec pro nás byl další vydařený den," prohlásil Dumoulin.

Stejný čas jako Gaviria si zapsali i Jan Hirt a Jan Bárta, třetí Čech Michal Schlegel dojel do cíle se ztrátou minutu a půl. Hirt nyní v celkové klasifikaci uzavírá elitní dvacítku.

Do etapy nenastoupil Brit Geraint Thomas, jenž závodil se zraněními od neděle, kdy byl účastníkem hromadného pádu způsobeného odstaveným policejním motocyklem. Patnáctý muž průběžného pořadí ještě s bolavým ramenem a kolenem obsadil druhé místo v úterní časovce, dnes se ale rozhodl odstoupit.

Výsledky cyklistického etapového závodu Giro d'Italia

1. Gaviria (Kol./Quick-Step) 3:47:45, 2. Bennett (Ir./Bora), 3. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 4. Ferrari (It./SAE Team Emirates), 5. Gibbons (JAR/Dimension Data), 6. Selig (Něm./Bora), 7. Modolo (It./SAE Team Emirates), 8. Ewan (Austr./Orica), 9. Greipel (Něm./Lotto), 10. Kuzněcov (Rus./Kaťuša), ...54. Hirt (ČR/CCC), 92. Bárta (ČR/Bora) všichni stejný čas, 141. Schlegel (ČR/CCC) -1:30.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 56:28:53, 2. Quintana (Kol./Movistar) -2:23, 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -2:38, 4. Pinot (Fr./FDJ) -2:40, 5. Nibali (It./Bahrajn Merida) -2:47, 6. Amador (Kost./Movistar) -3:05, 7. Jungels (Luc./Quick-Step) -3:56, 8. Pozzovivo (It./AG2R), 9. Kangert (Est./Astana) oba -3:59, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša) -4:17, ...20. Hirt -17:55, 57. Schlegel -49:29, 152. Bárta -1:49:48.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články