Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Froome se v Jeruzalémě postaví na start Gira a zaútočí na cyklistickou nesmrtelnost

Při premiérovém startu Gira d'Italia mimo Evropu nebude v příštím roce chybět ani hvězdný Chris Froome. Vítěz letošní Tour de France i Vuelty během prezentace 101. ročníku oznámil, že se pokusí zkompletovat triumfy z Grand Tours, což se dosud podařilo pouze šesti závodníkům. Na Giru startoval dvaatřicetiletý Brit zatím jen dvakrát, naposledy před 7 lety, kdy byl diskvalifikován. V roce 2009 obsadil 36. místo.

Chris Froome
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Příští Giro láká na start v Jeruzalémě, těžká stoupání na Etnu či Zoncolan a celkem 44,2 kilometru časovek. První z 21 etap je na programu 4. května, po třech dnech na izraelském území se bude v Itálii poprvé závodit ve čtvrté etapě se startem v Catanii a vyvrcholí 27. května v Římě.

Jezdci absolvují celkem 3546 kilometrů. První individuální časovka bude na programu hned první den v délce 9,7 km, následovat budou rovinaté etapy z Haify do Tel Avivu a z Beer Ševy do Eilatu. Na Etnu vyšplhá peloton v šesté etapě, na Zoncolan při stoupání až 22 procent ve čtrnácté, horských dojezdů bude celkem osm.

Podruhé pojedou cyklisté proti chronometru po druhém dnu volna 22. května, tentokrát 34,5 kilometru. Pořadatelé zveřejnili trasu v přítomnosti obhájce prvenství Toma Dumoulina z Nizozemska, dvojnásobných vítězů Gira Vincenza Nibaliho z Itálie a Alberta Contadora ze Španělska, jenž letos ukončil kariéru.

Froome se pokusí napodobit Francouze Bernarda Hinaulta, který jako poslední vyhrál v letech 1982 a 1983 všechny tři závody Grand Tours za sebou. Dosud pouze šest cyklistů dokázalo každý závod vyhrát alespoň jednou.

Froome ovládl čtyři z posledních pěti ročníků Tour de France a letos po třech druhých místech k tomu přidal i triumf na Vueltě. "V Itálii jsem tři roky žil, když jsem začínal profesionální dráhu. A když mám teď příležitost se vrátit na Giro v pozici, v jaké jsem teď, a mám takovouhle možnost, svým způsobem by se tím mohl uzavřít kruh," řekl Froome.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články