Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Froome má před královskou etapou jasno: Mont du Chat může rozhodnout

Nantua – Chris Froome, trojnásobný šampion Tour de France a aktuální držitel žlutého trikotu, očekává, že 9. etapa s koncem v Chambéry výrazně zamíchá kartami letošního ročníku. Sedm vrchařských prémií a legendární Mont du Chat bude po náročném sobotním "prologu" skutečným testem připravenosti týmů i jednotlivců. Přímý přenos sledujte od 11:40 na ČT sport a webu ctsport.cz. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Pavel Padrnos a Stanislav Kozubek.

Chris Froome
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Účastníci nejslavnějšího závodu považují nedělní měření sil za nejtěžší vůbec. V průběhu 181,5 kilometru je čeká zmíněných sedm vrchařských prémií a hned třem z nich patří označení HC, tedy nejvyšší stupeň. V soutěži o puntíkatý trikot jsou ohodnoceny 25 body.

Závěrečný Mont du Chat hlásí návrat do kolotoče Tour po dlouhých 43 letech. Jedná se o téměř devět kilometrů dlouhé stoupání, jehož sklon převyšuje 10 %.

"Mohlo by to být rozhodující. Než dorazíte nahoru, trvá to více než třicet minut. K vidění bude řada výkonnostních rozdílů," prohlásil Froome, který vrchol před měsícem testoval během Dauphiné. Britský cyklista proto předpokládá, že se na konci dne dramaticky změní celková klasifikace.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Dvaatřicetiletý lídr týmu Sky drží nadále trumfy ve svých rukou. Odstup od stájového kolegy Gerainta Thomase (+12 sekund) a Fabia Arua z Astany (+14) zůstal beze změny. Dalších tucet pronásledovatelů je však vměstnáno do padesáti vteřin, což lze s ohledem na profil deváté etapy reálně stáhnout.

Jedním z rivalů je i aktuálně osmý Alberto Contador. Španělská superstar hájící barvy Trek-Segafreda očekává náročný den po nečekaně rychlé předchozí etapě. "Mohli bychom za to zaplatit," varoval ve Station des Rousses, kde peloton uzavřel sobotní zápolení.

Mont du Chat může odpovědět nejen na otázku, kdo nemůže vyhrát letošní Tour de France, ale i na to, kdo je skutečným soupeřem fenomenálního Frooma.

*** Chris Froome, Richie Porte, Nairo Quintana** Fabio Aru, Romain Bardet, Alberto Contador* Louis Meintjes, Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Simon Yates

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články