Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Foss zaskočil všechny favority a na MS ovládl časovku, ženský titul obhájila van Dijková

Norská cyklistika slaví další velký úspěch. Časovku na mistrovství světa v silniční cyklistice v Austrálii opanoval Tobias Foss před Švýcarem Stefanem Küngem, třetí byl Remco Evenepoel z Belgie. Mezi ženami obhájila titul Nizozemka Ellen van Dijková a získala tak třetí zlato v kariéře ze souboje s chronometrem. Poprvé triumfovala v roce 2013. Druhá byla domácí závodnice Grace Brownová, třetí Švýcarka Marlen Reusserová.

Pro pětadvacetiletého Nora jde o vůbec první medaili z velkých akcí. V závodě na 34,2 kilometru, který se jel bez českých závodníků, se trojice medailistů vešla do rozmezí pouhých devíti sekund. Držitel bronzu z MS 2020 Küng ztratil na vítězného Fosse jen 2,95 sekundy. Vítěz letošní Vuelty Evenepoel obhájil bronz a z časovky MS má již třetí medaili. Druhý byl v roce 2019.

Smůlu měl čtvrtý v pořadí, Brit Ethan Hayter, jehož při výborném výkonu vyřadil ze hry o medaile problém s řetězem, po němž musel měnit kolo. Zklamáním skončil závod pro Itala Filippa Gannu, který mohl dovršit vítězný hattrick, ale dojel až sedmý s téměř minutovým mankem na nového šampiona. Před ním byl další z hlavních favoritů na zlato – Slovinec Tadej Pogačar.

"Tohle je sen. Byl bych vážně moc spokojený i s první desítkou, věřil jsem v pětku, ale obléknout dres světového šampiona, to je něco mimořádného. Musím si to však ze všeho nejdříve naplno uvědomit, abych si to začal užívat," prohlásil vlastním triumfem stále ještě zaskočený Foss během rozhovoru krátce po skončení závodu.

"Měl jsem takové signály během závodu, že jsem na tom dobře a mám dobré nohy, ale že bych měl vyhrát... Nechal jsem tam všechno a jen sotva jsem mohl na trati udělat něco lépe. Takže jsem byl v cíli spokojený a jen jsem čekal, jak si povedou ostatní závodníci," dodal Foss, jenž byl na prvním mezičasu čtvrtý a na druhém (24,5 km) druhý, ale s mankem jedenácti a půl sekundy na Künga.

V ženském závodě také bez české účasti byla van Dijková nejrychlejší už na obou mezičasech celkem 34,2 kilometru dlouhé trati. Pětatřicetiletá bývalá dráhařka nakonec zvítězila o téměř 13 sekund a stala se teprve druhou cyklistkou historie MS s alespoň třemi tituly. Vedle toho má z časovky i stříbro a dva bronzy.

"Byl to vážně náročný závod a opravdu jsem nečekala, že bych mohla vyhrát. Jen jsem si říkala, že to byl v tom duhovém dresu (mistryně světa) krásný rok. A dala jsem do toho všechno. Neměla jsem však vůbec ponětí, jak jsem na tom, takže když jsem projela cílem, byla jsem vážně překvapená," uvedla van Dijková.

Legendární Francouzka Jeannie Longová-Ciprelliová vyhrála čtyřikrát v letech 1995 až 1997 a 2001. Třicetiletá Brownová se naopak dočkala svého prvního cenného kovu z velkých akcí. O další takřka půl minuty zpět zůstala držitelka olympijského stříbra z Tokia Reusserová, která skončila shodně druhá na předchozích dvou šampionátech.

Čtvrtou závodnicí v celkovém pořadí byla Vittoria Guazziniová. Poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zavedla pro MS nově kategorii žen do 23 let, mohla jednadvacetiletá Italka ve společném závodě s elitní ženskou kategorií slavit titul.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Wollongongu (Austrálie) – časovka (34,2 km):

Muži elite: 1. Foss (Nor.) 40:02, 2. Küng (Švýc.) -3, 3. Evenepoel (Belg.) -9, 4. Hayter (Brit.) -39, 5. Bissegger (Švýc.) -46, 6. Pogačar (Slovin.) -48, 7. Ganna (It.) -55, 8. Oliveira (Port.) -58, 9. Lampaert (Belg.) -1:08, 10. Armirail (Fr.) -1:09.

Ženy elite: 1. van Dijková (Niz.) 44:28, 2. Brownová (Austr.) -12, 3. Reusserová (Švýc.) -41, 4. Guazziniová (It.) -52, 5. Thomasová -1:18, 6. Faulknerová (obě USA) -1:25.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články