Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Formu jsem vyšperkoval. V první časovce chci zabojovat o nejvyšší příčky, těší se na Vueltu Vacek

Navázat na vydařené představení pod pěti kruhy chce český cyklista Mathias Vacek na Vueltě. Dvaadvacetiletý reprezentant si svoji premiéru na Grand Tour odbude stejně jako jeho vrstevník Pavel Bittner a těší se zejména na časovky. Závod startuje v sobotu v Lisabonu.

Mathias Vacek
zdroj: Reuters autor: Maja Smiejkowska

"Hned první etapa je časovka, ve které chci zabojovat o ty nejvyšší příčky. Chtěl bych se také soustředit na zvlněné etapy s klasikářským profilem a ideálně i na nějaké úniky. Konkrétní etapy vytipované nemám, počkám si, jak se budu cítit v závodě," řekl Vacek.

V olympijské časovce byl jedenáctý. V závodě s hromadným startem v Paříži obsadil 14. místo. "Olympiáda dopadla skvěle. Sebevědomí jsem měl před olympiádou a mám ho i teď. Tvrdě jsem makal a teď nastal moment, kdy chci prodat formu. Přeju si, aby se veškerá dřina ukázala v závodě a byl jsem vidět co nejvíce," prohlásil člen americké stáje Lidl-Trek.

Z debutu na Grand Tour je nadšený. "K profesionální cyklistice tyhle závody patří a je to něco jako splněný sen. Jet Grand Tour a zažít si atmosféru, projet si Španělsko a vidět různá místa. Jsem zvědavý, co mě příští tři týdny čeká. Zároveň jsem i trochu nervózní, protože tým má veliká očekávání," řekl Vacek.

Nebojí se ani řady těžkých horských etap. "Měli jsme třítýdenní vysokohorské soustředění v Andoře, kde jsme najezdili opravdu hodně výškových metrů. Na Vueltě bude hodně náročných kopců, ale vím, že jsem dobře připravený. Snažil jsem se udělat co nejlepší přípravu, kterou jsem podřídil Vueltě. Poslední dva týdny jsem trénoval závodní rychlost a myslím, že jsem formu vyšperkoval," uvedl berounský rodák.

O dobrý výsledek bude usilovat hlavně v časovkách. V kopcích bude pomáhat týmovému lídrovi Dánovi Mattiasi Skjelmoseovi. "Nemáme na Vueltě sprintera, takže když budu v závěru vepředu, tak se pojede na mě. Počítám ale s tím, že pojedu jako jeden z hlavních domestiků pro Mattiase. Každopádně závod bude určitě pestrý a myslím, že můžu dostat i příležitost jít do úniku," věří Vacek.

V přípravě strávil hodně času s trenérem kvůli strategii v závodě. "Grand Tour je pro mě novinka. Závodník musí být připravený na to, že tým po něm bude chtít konkrétní práci. Taktika se dělá před každou etapou i proto, že se někteří jezdci nemusí cítit každý den stoprocentně, takže je třeba reagovat a třeba si odpočinout. Je důležité být i konzistentní a nedělat blbosti. Naopak dodržovat všechny detaily, aby se případné chyby neprojevily v dalších etapách," uvedl loňský český šampion v závodě s hromadným startem a letošní mistr republiky v časovce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články