Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Formolo překonal Col de la Madeleine a vyhrál z úniku horskou etapu. Pořadí Dauphiné dál vede Roglič

Štěstí přeje odvážným, a to i v silniční cyklistice. Davide Formolo vyhrál z úniku třetí etapu Critéria du Dauphiné, když před hlavním polem strávil více než 120 kilometrů, z toho šedesát pět sólo, a přejel jako první mj. vrchařskou prémii na Col de la Madeleine. Průběžné pořadí vede i nadále Primož Roglič.

Je nám líto, video expirovalo.
Formolo z úniku vyhrál 3. etapu Dauphiné

Col de la Madeleine patří mezi obávaná stoupání, na osmnácti kilometrech se vystoupá až do nadmořské výšky 1993 metrů nad mořem. V etapě byl nahoře jako první Davide Formolo, který v začátku kopce poodjel svým kolegům z úniku. Formolo jedoucí v barvách stáje UAE Team Emirates měl tu výhodu, že v předchozích etapách ztratil, a tak nebyl hrozbou pro lídra Primože Rogliče.

Italský cyklista jel dál, zvládl technický sjezd a své vedení nepustil už ani v závěrečném výstupu na Montée de Saint Martin. Náskok padal dolů, ale ne dostatečně na to, aby Formola ještě soupeři dostihli. Po druhém místě na nedávném Strade Bianche jde o další úspěch sedmadvacetileté opory stáje ze Spojených arabských emirátů.

"V úniku nás bylo devět, což byla výhoda. V začátku Madeleine jsem ale viděl, že jediná šance je zkusit to sám. Ve sjezdu jsem riskoval, v údolí ztratil hodně sil pod závěrečným kopcem... Měl jsem toho plné zuby," přiznal v cíli Formolo. "Teď mě čeká Tour, kde bych měl pomáhat Pogačarovi a Aruovi na celkové pořadí," poodhalil.

Za ním drželi tempo závodníci z Jumbo-Visma, bylo ale zřejmé, že stráží Rogličův náskok v průběžném pořadí a o vítězství v etapě neusilují. Čekalo se, zda na Rogliče v závěru některý ze soupeřů zaútočí. Favorité sprintovali do cíle, nakonec to byl ale sám Roglič, který měl nejvíce sil a vyhrál sprint o druhé místo před Thibautem Pinotem.

Drobnou ztrátu deseti sekund naopak nabral Egan Bernal, který druhý den po sobě za ostatními favority v závěru zaostal. Podobně na tom byl v závěru i Bernalův starší krajan Nairo Quintana.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 3. etapa (157 km):

1. Formolo (It./SAE Team Emirates) 4:06:56, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe), 5. Martínez (Kol./EF Pro Cycling), 6. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) všichni -33, ...140. Kreuziger (NTT) -29:23.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 13:14:35, 2. Pinot -14, 3. Buchmann -20, 4. Martin (Fr./Cofidis) -24, 5. Landa, 6. Martínez oba -26, ...110. Kreuziger -56:29.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články